pondělí 22. listopadu 2010

Ladění HTC Desire - část 4. [Doplněno o HTC IME Mod]

Na dnešek jsem slíbil náhradu některých funkcí (ale i designových prvků) z HTC Sense, kterého jsme se částečně zbavili hned v prvním dílu, ale teprve po nahrání CyanogenModu jsme vyjma launcheru přišli i o celou řadu doplňkových služeb a aplikací. Až na jednu výjimku se budeme pohybovat ve zcela bezpečných vodách, a začátečníci se nemají čeho bát. Nezřídka zabloudíme do levných, ale přeci jenom placených aplikací. Aplikací nainstalujeme hromadu, ale žádná není náročná na systémové prostředky. To by v tomto seriálu neměla co dělat.

Nahrazujeme klávesnici
Klávesnice v HTC Sense je podle mě to nejlepší, čím můžete na Androidu psát. Zkusil jsem spoustu klávesnic (včetně Swype), ale žádná mi nesedla. Naštěstí si můžeme dopřát tuto klávesnici ještě o něco vylepšenou. Fórum projektu najdete zde. Konkrétně budeme potřebovat tento archiv, a v něm HTC_IME_hi22.apk (clicker jsem nikdy nepoužil a nechyběl - i když nemám Sense). Výhodou je, že je to obyčejné APK, takže jen nainstalujeme z karty a nebudeme nic flashovat. Po instalaci ale musíte HTC IME Mod zaškrtnout v nastavení jazyka a klávesnice. Nelekejte se varování, nejspíš se hesla logovat nebudou ;-). Máte tam i pestrou paletu nastavení všeho možného - stojí to za proklikání (ale výchozí nastavení je docela dobré). Pak už stačí vlézt do libovolného zadávání textu (např. nové SMS), a až vyjede stávající klávesnice, přidržte na textovém poli prst, a zvolte Input method (Metoda zadávání dat). Tam si vyberte novou výchozí klávesnici, která od té doby zůstane platná.

Nahrazujeme hodiny s počasím
Tahle věc je hodně na očích, tak ji také proberu. Mně osobně ale ty hodiny vůbec nechybí, a mé zkušenosti jsou pouze krátké; získané v rámci přípravy tohoto článku. Na Marketu nalezneme přinejmenším dva widgety vyhovující kvality. Prvním jsou Beautiful Widgets (dále BW), druhým Fancy Widget Pro (FW). V rámci objektivity jsem zkoušel placené verze. Kdybych měl shrnout zkušenosti - vyhrává u mě FW Pro, tedy o neuvěřitelných 5 centů levnější varianta. Má v tuto chvíli kvalitnější skiny (včetně takřka pixel-perfect imitace Sense), a dle mého měření méně než čtvrtinovou spotřebu energie. Ale i u BW je energetická náročnost minimální - hluboko pod spotřebou launcheru, takže nic povšimnutelného. Variabilita velikostí a nastavení je u obou řešení obdobná. Oba například umožňují volbu aplikací spuštěných po kliknutí na jednotlivé elementy (počasí, čas, datum), a nechybí ani zobrazení nejbližšího alarmu, což jsou pro mě kriticky důležité vlastnosti všech widgetů s hodinami (OPRAVA: podle dvou ohlasů jsem se spletl, a BW toto neumožňují; alarm se dá zobrazit jen ve FW, resp. v dále jmenovaném Digital Clock Widgetu - na to je dobré myslet). BW má ale navrch v jiném bodě - oproti FW tam funguje fullscreenová animace počasí po odemknutí klávesnice i na naší kombinaci hardwaru a softwaru (EDIT: Poslední aktualizace Fancy Widgetu funguje i u nás; teď už fakt nevidím žádný důvod pro BW). Nicméně funguje hůře než v Sense, a před jakoukoli interakcí ji musíte nejprve dotykem odklepnout, než můžete s telefonem pracovat. V rámci optimalizace bych měl tedy doporučit animaci nepoužívat. Pokud se nemůžete rozhodnout, prostě si kupte obojí, a nechte si do 24 hodin vrátit peníze za widget, který duel prohraje. Bezplatnou verzi FW nedoporučuji; umí jen zlomek věcí z plné verze, a nedá se pořádně skinovat. Osobně jsem dosud na hodiny používal Digital Clock Widget od Red Wizard, jelikož je zdarma, a umožňuje po kliknutí spustit libovolnou aplikaci, nicméně po testu zvažuji, že zůstanu u zmenšené jednořádkové varianty hodin z FW Pro. LauncherPro mi jejich zmenšení umožňuje, a vypadá to velmi dobře.

Nahrazujeme budík
Když už jsme u toho, nabídnu i skvělou aplikaci pro buzení. Nemá sice mnoho společného se Sense, ale je rozhodně lepší než standardní budík v Androidu. Jmenuje se Alarming!, a umožňuje například plynulé zvyšování hlasitosti, mezeru mezi jednotlivými zazvoněními (to mi v Androidu po přechodu z WM ukrutně chybělo), odložení buzení zatřesením, atp. Má i onu podivnou funkci rušení budíku logickým rébusem. Musíte buď spočítat několik příkladů, nebo odklikat jednoduchý grafický zámek. Vedle toho disponuje i vlastním widgetem s analogovými hodinami, který se mi ani trochu nelíbí. Ničemu to ale nevadí, aplikaci můžete spouštět i kterýmkoli z widgetů jmenovaných v předchozím odstavci.

Nahrazujeme lockscreen
Zámek obrazovky v Sense se mi nesmírně líbil, ale v CM nalézáme pouze modifikovanou verzi standardního lockscreenu, navíc s otravným grafickým bugem (část sliderů za obrazovkou vypadá jinak než ta trvale viditelná). Naštěstí můžeme nasadit ten sensový. Používám skvělý WidgetLocker, který v nastavení Look&Feel nabízí volbu slideru ze Sense UI. Když si trochu poladíte ztmavení pozadí, a odstraníte z obrazovky sekundární slider, získáte lockscreen téměř neodlišitelný od originálu. Pokud se vám ale nelíbí, máte celou řadu možností - rotační odemykání, zámek z iPhone, z Motorol, atp. Vedle toho umožňuje aplikace umístění widgetů na lockscreen, přičemž jejich ovládání můžete v nastavení vypnout, abyste nic nemačkali v kapse omylem. Dále si můžete zobrazit či skrýt notifikační lištu, popisky odkazů, nastavit chování pop-upů z různých aplikací (včetně Handcent), atd. Je to nesmírně variabilní nástroj. Jako bonus umožňuje override systémového časovače, takže se může obrazovka zhasnout a uzamknout i po delší době, než je standardních 15 sekund. To se hodí, protože v CM se mi to nedařilo trvale změnit (hodnota se vždy sama vrátila). Pokud hledáte nějakou bezplatnou alternativu, mohl by sloužit LockBot, ale mně připadal velice nepodařený. Nefunguje spolehlivě, je nepřehledný, a jednotlivá témata nejsou zrovna dvakrát podobná svým předlohám (kupříkladu Sensový styl musí mít hodiny zcela mimo slider, iPhone není zdaleka tak uhlazený, atp.).

EDIT: Pokud vám chybí ovládání hudby, které se objevuje jen při aktivním přehrávání, zkuste do WidgetLockeru vložit můj Phantom Music Control, který byl přesně pro toto použití vytvořen.

EDIT2: Po diskuzi s autorem WL nedoporučuji použití No Locku. Easy Wake Mode ve WidgetLockeru dělá úplně totéž, a obě řešení způsobí, že se telefon probudí stiskem libovolné klávesy, což se v kapse stává neustále. Výskyty standardního lockscreenu budou zásadně omezeny v další verzi WL.

Nahrazujeme dialer
Telefonní aplikace v Sense nejen lépe vypadala, ale uměla i vyhledávat v kontaktech stylem T9, zatímco jste "vytáčeli číslo". Na místo náhrady se nám opět derou dva protikandidáti: Dialer One a Ray Dialer. Oba vypadají dobře, a umožňují vyhledávání číselníkem. Já se po krátkém zkoušení rozhodl pro Ray Dialer. DialerOne sice vypadá lépe, ale RayDialer je o něco rychlejší, a umí dynamicky vyhledávat např. i v e-mailu. DialerOne vyhledává pouze podle jména a příjmení. Zvolenou aplikaci si jednoduše v LauncherPro namapujte na telefonní tlačítko, a při nejbližších příležitostech ji potvrďte coby výchozí pro různé události.

EDIT: Přešel jsem na Dialer One. Když v T9 Settings nastavíte T9 Language na Czech, nebude mít problémy s diakritikou, čímž získává nad RayDialerem velmi přesvědčivou výhodu.

Nahrazujeme Friend Feed
Pokud jde o klienty, to si asi snadno poradíte. Na Facebook doporučuji oficiální aplikaci (která je v CM předinstalována), na Twitter (místo Peepu) skvělý Touiteur (funkčně vybavenější beta zde), ideálně i s prémiovým klíčem (podporován i betou), který odemkne kupříkladu světlé téma (doporučuji, ideálně s vypnutým gradientem), integrovaný webový prohlížeč, integraci s Twitlonger, atp. Obě aplikace pak nabídnou i vlastní widgety. Chcete-li kombinovaný po vzoru Friend Feedu, asi sáhněte po tom v LauncherPro, který podobně funguje i vypadá. Případně jsou k dispozici i oddělené pro FB a Twitter. Ale jak nahradit synchronizační funkce? Docela těžko. Standardní FB synchronizace nepřidává ke kontaktům obrázky, a i když je zobrazuje ve vestavěných kontaktech, náš nový dialer je zobrazit neumí. Na synchronizaci obrázků potřebujeme aplikaci třetí strany. Já používám SyncMyPix s týdenním intervalem aktualizace a vypnutým ořezem fotek. Narozeniny kontaktů standardní Facebook vůbec neumí. Použijeme EboBirthday, který po doinstalování pluginu (bude vám nabídnut) umožní přiřazení narozenin z Facebooku ke kontaktům na GMailu. Teď už jen zbývá provázat kontakty s kalendářem. Otevřete si Google Calendar v internetovém prohlížeči, vlevo dole pod výpisem Jiné kalendáře použijte Přidat->Procházet zajímavé kalendáře->Další->Narozeniny a události kontaktu->Přihlásit se k odběru. Po nejbližší synchronizaci si stačí tento kalendář zvolit i v aplikaci/widgetu pro agendu (já používám Small Agenda Widget, ale alternativ je obrovská spousta), a máte narozeniny zase na očích.

Nahrazujeme kalendář
Zatímco widgety nejsou žádným problémem (na trhu je jich spousta, a LauncherPro má několik vlastních), funkční a hezkou aplikaci jsem prostě nenašel. Chvíli jsem vydržel u Gemini, ale brzy mi začal vadit ten design, který není konzistentní se zbytkem systému. A navíc jen málo z testovaných aplikací dokázal Small Agenda Widget použít na proklik, ale to není tak důležité. Kdybyste znali něco srovnatelného se Sense, dejte mi vědět.

Nahrazujeme hudební widget
Tady budu opět stručný. CyanogenMod obsahuje modifikovanou aplikaci Music, která sama obsahuje notně vylepšený widget s náhledem alba, nicméně pokud sem zavítal nějaký uživatel jiné ROM, nezbude mu než zakoupit Pure Music Widget. Je docela umění pro něj najít hezký skin, ale najdou se takové.

Zkrášlujeme notifikační lištu
Standardní světlá lišta je dle mého soudu dost hnusná, a záhy po flashi jsem hledal cestu, jak ji vhodně ztmavit. Začátek je v CM jednoduchý. Běžte do nastavení telefonu, zvolte CyanogenMod settings->User Interface->Tweaks extras->Select a theme, a nalistujte STOCK_Black. Po restartu telefonu je napůl vyhráno. Ale ikonky se příliš slévají s pozadím. A to znamená, že budeme zase flashovat. Nejprve potřebujeme malou dělostřeleckou přípravu. Pomocí libovolného souborového manažeru (namátkou ES File Explorer) vlezte do složky /system/framework/ (nezapomeňte nejdřív vyjít z SD karty o úroveň výš) a odtamtud si zkopírujte na kartu framework-res.apk. Nyní telefon připojte jako mass storage, abyste měli k souboru přístup z počítače.
Tím je příprava hotová, a můžeme do Ultimate Online Theme Kitchen, kde budeme vařit téma. Vy si ho připravte podle sebe, ale já jsem chtěl čistě bílé ikony, a postupoval následovně: Na první stránce jsem zvolil SCB with %, Version Z, Custom type, colors, ponechal Black Taskbar, zvolil ukazatel baterie D, a úplně všechny barvy nastavil na bílo (FFFFFF). Vygenerovala se sada ikon, která může na monitoru působit trochu zubatě, ale na displayi (přinejmenším AMOLED) je dokonale hladká. Na další stránce jsem zvolil Custom uni-color icons, a další stránku nechal beze změn. Po kliknutí se vygeneruje sada ikon známá z Desire, ovšem zcela v bílé barvě, bez zelených částí. Protože téma už máme, na další stránce jsem nechal Do not change notification status bar, dále Do not include bootanimation (nechal jsem si azurového androida). Nahoře jsem ale pro jistotu zvolil Cyanogen based ROM, i když je to nejspíš jedno. Dále ponechte uploaded framework-res.apk, a nalistujte z SD karty inkriminovaný soubor. No a pak už jen čekáte, až vám web vygeneruje zip. Pokud nechcete čekat (ale trvá to jen pár desítek vteřin), můžete si poznamenat uvedený název souboru, a později si jej vyzvednout zde. Stažený soubor zkopírujte na kartu, nejlépe do složky, kterou jste dříve používali k flashování.
Telefon nabootujte do recovery, a udělejte si snapshot (vizte druhý díl). Je to velmi důležité, protože pokud jste cokoli pokazili, popř. se v UOT objeví nějaký bug, zůstanete po flashi v bootovací smyčce, ze které vám snapshot hravě pomůže (stalo se mi to mockrát, ještě před objevením UOT Kitchen). No a směle flashněte z SD karty stažený zip, jako už několik předtím. Až bude hotovo, rebootujte telefon. Tímto by mělo být dílo dokonáno. Pokud nenabootujete, a animace zůstane v očividné smyčce (co chvíli vidíte "nájezd" androida), vypněte telefon vyjmutím baterie, a nabootujte do recovery, odkud můžete obnovit snapshot.

EDIT: Ať to není pořád tak suché a bez obrázků; můj Android vypadá nějak takto (často se mění):


No a toto je asi všechno, co jsem pro celý seriál zamýšlel. Pokud vám cokoli chybí (ať už v rámci tohoto dílu či předchozích), dejte mi vědět buď tady v komentářích, nebo nejlépe na sloučeném fóru. Nebráním se dalším pokračováním.

24 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

skvela praca.. vdaka za vsetkych... :) urcite otazky pridu :)

Unknown řekl(a)...

Opravdu velice dobrý návod.Chci autorovi poděkovat a posílám i malou odměnu za jeho práci a čas.
Díky

Johny_G řekl(a)...

Mockrát děkuju!

Unknown řekl(a)...

bezva návod, s root jsem dlouho otálel, ale po přečtení jsem to zkusil a bez problému, díky moc a posílám odměnu

Unknown řekl(a)...

Pro kalendář používám jorte: http://www.androlib.com/android.application.jp-co-johospace-jorte-iwqp.aspx

Určitě stojí za vyzkoušení ;-)

Johny_G řekl(a)...

Děkuji za obojí! Jorte nainstalován, dám se do zkoušení.

Petr řekl(a)...

Na hudbu tedy používám Meridian Player ve verzi PRO a nemůžu si na nic stěžovat. Jediné co trochu postrádám je podpora pro .avi, ale dá se bez toho žít. Widgety nabízí od nejmenších až po celou obrazovku a s doplňkovou aplikací Instant Lyrics i bleskově vyhledává texty písní. Něco málo nenajde, ale i tak jsem velmi spokojen.

Petr řekl(a)...

A abych ještě nezapoměl....skláním velkou poctu autorovi, protože takto ultimativní články, jejich vysvětlení, podrobnost, odvedenou práci a celistvost informací jsem DLOUHO nikde neviděl.

Ještě bych tě chtěl poprosit, jestli bys mi neotestoval ten přehrávač, jak je na tom a co na něj říkáš. Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Paradny navod! Velka vdaka :)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den všem příznivcům HTC Desire. Pořídil jsem si nedávno přístroj HTC Desire Z s HW klávesnicí a jsem trochu zděšený z neobratného a komplikovaného ovládání. Pokud se v Ova nebo okolí najde zkušený admin, který mi předvede, co lze v systému změnit a sám mi zvolené změny provede tak, aby neporušil garanční podmínky, jsem ochoten zaplatit za takovou službu přiměřenou částku. Co požaduji, je administrace SMS a mailů na co nejmenší počet kliků (čtení, odpověď, mazání, čtení příloh...), souborový manažer, zrušení aplikací, které nepoužívám a používat nebudu (prakticky jakákoli podpora komunitních serverů), podpora skype (pokud existuje), co nejvariabilnější time management, čtení MS prezentací a MS Project dat. Kontakt na 602 878 596, díky.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, mohl bys prosím napsat jak je na tom tvoje aktuální konfigurace telefonu s výdrží baterie oproti Desire s oficiální ROM? Díky.

Johny_G řekl(a)...

Žádné exaktní měření nemám, ale subjektivně vydrží snad o 50 % déle.

Anonymní řekl(a)...

Diky moc za tyto uzasne clanky!

Libb řekl(a)...

lidičky, jde nějak rozumně synchronizovat kontakty s Outlookem včetně fotek v plném rozlišení? (bez fotek to mám už vyřešené)
Já prostě chci v telefonku mít hezké fotky a jinak, než přes Outlook jsem to zatím nedokázal :-(

Anonymní řekl(a)...

Smekaaam, tleskaaam a dekuji Johnymu G ... dost dobra prace pane!!!

Anonymní řekl(a)...

Jako klávesnici teď používám verzi z Gingerbreadu, je podle mě stejně dobrá jako HTC IME ale není třeba ji složitě rvát do systému a pak měnit nastavení, klávesnice nahradí tu původní z FroYo :-)

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
předem díky za zpracovaný postup, mám na Vás k tomu 3 dotazy, jestli můžu (HTC Desire CM 6.1 S-OFF, Bravo N1 Table):
1 - kdyz budu chtít teď instalovat novou ROM CM 7 (nebo test / přechod na Oxygen apod.), je potřeba nějak měnit přeskupení oddílů, případně dělat další úpravy v nastavení systému? Nemohl byste prosím sepsat nějaký postup jako v případě skvěle propracované nápovědy u CM 6.1?
2 - Když bych potřeboval vyčistit nepotřebná data (z předchozích instalací, system, sd karta apod.), je k tomu potřeba nějaké složité operace nebo udělám zálohu (snapshot) a poté wipe cache apod.?
3 - Lze odinstalovat ADW Launcher přes konzoli jako např. nepotřebný Twitter? Stále je na telefonu spuštěn, po Ukončení v Settings se opět zapne a zůstává mi "viset" spuštěný v telefonu..
Děkuju, Michal

Johny_G řekl(a)...

1 - Pokud máš N1Table, tak měnit nemusíš. Jak CM7 tak Oxygen mají pro systém i data více místa než N1, takže by měl přechod proběhnout hladce.

2 - Udělej si obě zálohy, a potom oba wipe. Když se to podaří, obnovíš MyBackup a jedeš na nové ROM; když se to nepodaří, obnovíš snapshot a jsi zpátky na svém.

3 - ADW Launcher se dá odstranit úplně stejně, ale životní cyklus aplikace chápeš špatně - i když se možná proces spustí, nežere ti žádné systémové prostředky. Takže když ho tam prostě necháš, ušetříš si práci s odstraňováním po každém OTA updatu :-).

Olda Kolín řekl(a)...

Na kalendář dávám tip: business calendar. Vyhovuje mi asi nejvíce.
http://www.appbrain.com/app/business-calendar-free/netgenius.bizcal

pegass.geo řekl(a)...

zdravím, návody fakt vynikajúce, aj keď som príliš pohodlný aby som sa pustil do ich realizácie, ale to čítanie...:-)
...a je jasné, že sa fakt vyznáš v tom o čom píšes...na mojom HTC Desire HD ma irituje najmä jedna vec Last.FM widget (v1.8.4) komunikuje len s implicitnym HTC Music, nenasiel som ziadny iný prehrávač podla ktoreho by nahadzoval songy a umoznil dalsie online info...nepoznate riešenie?

Johny_G řekl(a)...

Široce podporované jsou aplikace Simple Last.fm Scrobbler a ScrobbleDroid. Vyber si dle vlastního uvážení, já jedu na SLS :-).

pegass.geo řekl(a)...

..teda, bleskova reakcia! dik, ale nemyslel som "skroblerovanie" to funguje na vacsine prehravacov ok, ale neumoznia info so stranky Last.fm (o skupine, interpretovi...) ide to z orginalneho widgetu Last.fm, ale tam sa mi nahodia (a daju sa prehravat...) iba songy, co sa pustia z implicitneho HTC music playera (iba mp3)

Johny_G řekl(a)...

Nevím; dál ;-).

Anonymní řekl(a)...

Mám plnou verzi FW a i když vypnu animace po odemknuti, tak stále se ukazuje, nějaký nápad co s tím? HTC DESIRE Z. Díky.

Okomentovat