pondělí 15. listopadu 2010

Ladění HTC Desire - část 2. [Aktualizováno pro CM 6.1]

V souladu s rozvrhem se tentokrát podíváme na rootování, dva typy zálohování a flashování radia a upravených ROM (v našem případě CyanogenMod). Tentokrát budu daleko více zaměřen přímo na Desire, a návod se dá pro jiná HTC použít jen s jistými úkroky. Pro další Androidy není použitelný skoro vůbec. Předesílám, že tento díl již není navzdory své "vysvětlující" formě určen úplným začátečníkům (jen těm odvážným), a riskujete poškození telefonu a ztrátu záruky.

Na úvod
Nejprve je vhodné říct, proč jsem tato témata zařadil do optimalizačního seriálu. Důvod je jednoduchý - dobře uvařená ROM může být znatelně rychlejší než ta dodávaná. Poznáte to samozřejmě i při běžném používání, ale nejvíc si smlsnou fanoušci benchmarků, kterým můžou naměřená čísla vyskočit až do několikanásobků. Já tomu moc nefandím, ale proč ne. A nízké nároky na výkon znamenají vyšší výdrž baterie. A obojí my chceme. No a abychom mohli ROM nahrát, nevyhneme se rootu (povolení nejvyšších uživatelských práv), náhradě recovery (prostředí umožňující nějakou tu práci s telefonem, aniž by naskočil operační systém), a v neposlední řadě pořádné záloze. Rootnutí a flashnutí ROM je svým způsobem riskantní. I když se v drtivé většině případů podaří, může se vám při některém kroku docela dobře stát, že si telefon tzv. bricknete (prostě si z telefonu uděláte drahou cihlu, a už ho nezapnete). Pokud se vám to stane, ztratíte možnost vrátit telefon do původního stavu (dodávaná ROM, dodávaná recovery, unroot), a s nejvyšší pravděpodobností jej servis nepřijme na záruční opravu, čímž se vám cihla ještě trochu prodraží. Někdy to jen beznadějně vypadá, a telefon se dá ještě oživit v pohodlí domova, ale to už vyžaduje vaše samostudium. Já nikomu v takové situaci pomáhat nebudu, protože to stojí čas, a ještě by se to mohlo snadno obrátit proti mně - to jen na úvod, abyste věděli, do čeho jdete.

Rootujeme a měníme recovery
Díky vynikajícímu nástroji Unrevoked proběhnou obě věci naráz, a to zcela automaticky a bez jediného vstupu od uživatele. Což vypadá krásně, ale ve skutečnosti se trochu angažovat musíte. Proces totiž neproběhne, dokud nenahrajete upravený ovladač připojení k bootloaderu. Ten naleznete zde i s podrobným návodem k jeho instalaci. Jednoduše řečeno - vypnutý telefon nabootujete do recovery za současného držení vypínače a tlačítka pro snížení hlasitosti, najdete telefon ve správci zařízení Windows, a tam mu nalistujete stažený ovladač. Až bude hotovo, nabootujte zpátky do Androida. Pokud to nesvedete, do rootu se raději vůbec nepouštějte. Kdybyste náhodou na tento krok před spuštěním Unrevoked zapomněli, nic zásadního se neděje. Nepřerušujte činnost Unrevoked, a on se zasekne v momentě, kdy telefon naskočí do recovery, a Unrevoked o něm neví. V této fázi začne systém hledat ovladač, a můžete ho nalistovat až zde. Pak je třeba telefon nastartovat do operačního systému, a Unrevoked vypnout a znovu spustit. Ale raději to udělejte pořádně. Tohle uvádím jen proto, abyste zbytečně nepanikařili, a nezkoušeli telefon narychlo odpojovat, nebo proces zastavovat. To během podobných činností NIKDY nedělejte. Máte-li ovladač nainstalovaný, stačí Unrevoked (reflash_package.exe) spustit, a nemusíte vůbec na nic klikat. Jen čekejte. Současně s rootem se zavede i ClockworkMod Recovery, což je fantastický nástroj, který vám umožní bez použití počítače flashovat nové ROM, provádět kompletní zálohy (o tom více později), mazat cache, provádět wipe, a v neposlední řadě samozřejmě umožní připojení k telefonu přes ADB, a vzhledem k neběžící ROM budete mít v konzoli zcela volnou ruku. To se nám bude hodit později.

Dodatek: Jak je uvedeno v programu, Unrevoked nebude fungovat, pokud máte nainstalovaný HTC Sync. Pokud už jste root spustili, nic se neděje. Prostě ho ukončete, HTC Sync odinstalujte, a zkuste to znovu.

Dodatek 2: Na druhou stranu; budete nejprve potřebovat ovladače telefonu. Pokud je ještě nemáte (nepoužívali jste ADB nebo právě HTC Sync), tak je třeba spustit instalaci Sync, nechat na začátku nainstalovat všechny ovladače, a v zápětí instalátor ukončit, protože samotný HTC Sync nechceme.

Zálohujeme
Flashnutí zcela nové ROM vyžaduje i tzv. wipe, tedy kompletní vymazání uživatelských dat z telefonu. Přijdete o veškeré aplikace, SMS, uložené pozice ve hrách, atp. Pokud nepoužíváte synchronizaci s Googlem, rozlučte se i s kontakty, e-maily a kalendářem. Prostě stanete před čistým systémem. A proto je dobré mít zálohu. My si uděláme hned dvě. První bude sloužit pro obnovu dat v nové ROM, a druhá nám zachrání kůži, když se flash nepovede.

1) MyBackup Pro
K záloze všech uživatelských dat a aplikací použijeme komerční aplikaci MyBackup Pro. Stojí 5 USD (90 Kč), a zejména pokud se v telefonu rádi šťouráte, je to nepatrná investice, která se vám mnohokrát vyplatí. Pokud na to nemáte, tak jste lháři, protože máte v rukou telefon s pěticifernou cenovkou. Pokud vás lhaní baví, nebo si chcete nejprve ověřit funkčnost aplikace, tak je k dispozici i 30denní trial verze zdarma, ale netuším, jestli má všechny funkce plné verze. Konkurenční produkty neznám, a proto vám nejsem schopen předložit stejně funkční alternativy. Když MyBackup spustíte, většina z vás se asi poprvé setká s dialogem pro přidělení rootovských práv. Této aplikaci je určitě udělte (klidně nechte zaškrtnutou volbu pro zapamatování), protože to ihned rozpozná, a nabídne vám kriticky důležité funkce navíc. Pokud jste se překlepli, stačí vlézt do menu MyBackup, sjet až úplně dolů, a zaškrtnout alespoň Use Root Features a Restore Market Link. Tím získáte možnost zálohovat vedle APK aplikací i jejich data (uložené pozice, nastavení, vložená data, atp.), a současně umožníte obnoveným aplikacím integraci do Marketu. Bez této funkce se aplikace po obnově sice nainstalují, ale Market o nich neví, a nenabízí aktualizace. Máte-li nastaveno, klikněte na Backup, Applications, Local, Check All, OK, a potvrďte název zálohy. Poté Klikněte na APKs + DATA, čímž zajistíte zálohu se vším všudy. Bez rootu máte možnost zálohovat pouze APK. Proces trvá několik minut, tak ho nechte doběhnout. Poté klikněte na Backup znovu, a obdobným způsobem zálohujte místo aplikací data. Pokud používáte synchronizaci s Googlem, můžete z výběru vyjmout kontakty a kalendář. Pokud tak neučiníte, nezapomeňte je zrušit při následné obnově! Za nešťastných okolností byste totiž mohli při první synchronizaci přijít o kontakty a události v mobilu i na Googlu současně.

2) Snapshot
Snapshot (daleko častěji se setkáte s označením NAND/Nandroid backup, ale já jsem si tento pojem nějak vžil pro jeho univerzálnost) je takový způsob zálohy, kdy se vytvoří kompletní otisk celého systému včetně veškerých aplikací, dat, nastavení, systémových proměnných, atp. Tento otisk se uloží na SD kartu, a můžete jej přes ClockworkMod Recovery kdykoli načíst, a dostat telefon na chlup přesně do stavu, v jakém byl před zálohou. Sice to platí pouze teď, po třetím díle seriálu to nebude úplně jednoznačné, ale v každém případě budete za svůj poslední snapshot děkovat všem bohům, až se vám nepovede nějaký flash a nenaskočí vám systém. Je navíc vysloveně žádoucí si bezpečně (tj. i mimo paměťovou kartu) schovat snapshot s dodávanou ROM pro případ nějaké budoucí reklamace. Nemusíte pak po všech čertech shánět oficiální ROM právě pro váš telefon právě z vaší distribuce. My si zálohu uděláme přímo z prostředí ClockworkMod Recovery. Dá se k ní dostat i přes nástroj ROM Manager, ovšem raději si své čtenáře vychovám tak, aby věděli, co vlastně kde spouštějí, a jak se dostat z průseru, když operační systém s ROM Managerem vůbec nenaběhne. Až to budete ovládat, určitě si program nainstalujte. Umí řadu užitečných věcí. Pro začátek si připravte na kartě dost volného místa. Otisk může mít klidně přes 500 MB, a je docela mrzuté, když se jeho tvorba kvůli takové banalitě přeruší.

Nabootujte tedy do recovery (opět zapnutím telefonu za současného držení tlačítka pro snížení hlasitosti, ale dá se tam dostat i ROM Managerem, nebo přes ADB příkazem "reboot recovery"), pokud jste volili první metodu bootování a objevili se na šedé obrazovce bootloaderu, najeďte tlačítky hlasitosti na volbu RECOVERY (někdy trochu trvá, než začnou tlačítka reagovat) a potvrďte vypínačem. Ocitnete se na černé obrazovce ClockworkMod Recovery. Zde už můžete vedle tlačítek používat i trackpad. Najeďte na backup and restore a potvrďte stiskem trackpadu (zde vypínač jen zhasíná display). Zvolte Backup, a chvíli čekejte. Proces je obvykle rychlejší než záloha MyBackupem, a na pozadí uvidíte graf průběhu (proběhne různými rychlostmi čtyřikrát). Na závěr se vygeneruje md5 hash (trochu to trvá), a je hotovo. Nyní můžete zvolit reboot system now, a nabootujete zpět do svého Androida. Výslednou zálohu najdete na kartě ve složce /sdcard/clockworkmod/backup, a je docela žádoucí si ji zkopírovat na pevný disk pro případ, že si neopatrnou volbou v recovery poškodíte formát karty.

Flashujeme radio
Data máte dvojitě zálohována; můžeme přistoupit k flashování. Začneme radiem. Tím samozřejmě nemyslím FM tuner, ale softwarovou výbavu pro obsluhu bezdrátových modulů - od GSM, přes WiFi a mobilní data, až po GPS. Různé verze vydává přímo výrobce (v našem případě HTC), a ROM s Froyem budou potřebovat jednu z těch novějších. Drtivá většina z vás už Froyo má, a krok proto není nezbytný, ale v rámci optimalizace sáhneme po vyzkoušené verzi 32.48.00.32U_5.11.05.14, kterou naleznete například zde. Tato verze nabízí dle zkušeností uživatelů dosud nejlépe vyváženou kvalitu signálu a výdrž baterie při zapnutých datech. Stažený soubor ZIP nerozbalujte, a umístěte na kartu někam, kde ho později určitě najdete. Dá se to opět flashnout přes ROM Manager, ale budu pedant. Ujistěte se, že máte baterii aspoň na 50% (plné nabití a připojená nabíječka jsou vysloveně žádoucí), nabootujte do Recovery, a postupujte následovně: install zip from sdcard, choose zip from sdcard, nalistujte stažený ZIP, najeďte na volbu yes (je umístěná tak nešikovně, abyste nepotvrdili volbu omylem), a flashování je zahájeno. Nesnažte se ho nijak přerušit, prostě čekejte, dokud nebudete vráceni zpět do menu. Až doběhne, můžete zařízení restartovat. Pokud se připojí k síti vašeho operátora, popř. k WiFi, je to dobré znamení. V opačném případě je něco zatraceně špatně, a nezbude než zkusit flashnout jinou verzi radia (např. tu nejnovější).

Flashujeme upravenou ROM
Teď už můžeme flashnout celou ROM. Těch je na výběr obrovská škála. Od stock (ROM dodaná výrobcem), přes různě upravené verze, až po úplně holý Android. Pro Desire pak můžete například najít i ROM z Desire HD či Desire Z, a kochat se novou verzí HTC Sense. Já se rozhodl pro CyanogenMod. Ten má blíže k holému Androidu, ovšem je rozšířen o velikou paletu nejrůznějších (většinou nevyditelných) tweaků, které z něj dělají senzačně rychlou a nastavitelnou ROM. Oproti stock ROM získáte vedle vysokého výkonu i upravitelný taskbar, pestrá nastavení spotřeby, upozornění a uživatelského prostředí, nebo třeba několik barevných profilů displaye. Současně ale i něco ztratíte - konkrétně například všechny funkce balíku Sense (řadu funkcí si nahradíme ve čtvrté části seriálu), či v demonstrované verzi plnou funkčnost notifikační diody (pro jiné verze to neplatí, ale v této funguje dioda jen při vypnutém displayi, a v některých případech neumí blikat - jen vytrvale modře svítí). Musíte si při výběru ROM ujasnit, co jste ochotni oželet, a co za to získáte. Já zvolil ověřený CyanogenMod ve zbrusu nové verzi 6.1 (již je k dispozi finální). Když se vám ROM nebude líbit, můžete se kdykoli vrátit ke snapshotu, který jste si vytvořili, a budete zpátky u svého Sense. CyanogenMod nalezneme buď na ROM Manageru, nebo raději zde. Pokud budete hledat na vlastní pěst, dejte si velký pozor na to, abyste stahovali verzi pro GSM, nikoli pro americké CDMA. ZIP opět nerozbalujte, jen umístěte na kartu. Tady ale nekončíme - Cyanogen kvůli problémům s právníky šíří ROM bez aplikací od Googlu, které je nutné stáhnout zvlášť. Stáhněte si i ZIP odtud a umístěte jej na kartu.

Vše je připraveno, nabootujte do recovery, a provedeme wipe. Nejprve zvolíte a potvrdíte wipe data/factory reset, posléze i wipe cache partition. Tím přijdete o veškerá data v telefonu, a můžete přistoupit k flashování. Úplně stejně jako předtím radio, nalistujete teď ZIP s CyanogenModem a potvrdíte flash. V žádném případě jej nepřerušujte, a počkejte, až budete mít opět k dispozici menu. Nyní stejným způsobem flashněte i GApps. Máte-li hotovo, můžete rebootovat telefon. Když budete mít štěstí, uvítá vás azurový Android, a po nějaké době naskočí i operační systém (poprvé to může trvat docela dlouho). Používáte-li synchronizaci s Googlem, vyplňte své přihlašovací údaje, a nechte systém během synchronizace chvilku uležet, nebo se věnujte nastavování i za cenu pomalejší odezvy. Zpočátku má hodně práce, a než se plně inicializuje, nebude tak rychlý, jak byste bývali chtěli. Standardně běží CM s ADW.Launcherem, ale nic vám nebrání nahodit LauncherPro. Ostatně pokud jej používáte, nainstaluje se sám při obnově zálohy. Pokud se flash nepovedl, a už několik minut koukáte na neustále se restartující animaci s androidem, nepropadejte panice a skočte v textu na obnovu zálohy ze snapshotu.

Obnovujeme zálohy
Může se to jevit jako banalita, ale čekají nás jistá úskalí.

1) Flash se povedl, obnovujeme z MyBackup
V prvé řadě musíte z Marketu opět nainstalovat MyBackup, abyste měli ke své záloze přístup. CyanogenMod je už předem rootnutý, takže nezapomeňte udělit aplikaci rootovská práva. Až se tak stane, musíme postupovat obezřetně. Začneme obnovou dat. V programu klikněte na Restore, Data, Local, [váš název]. Načte se seznam zálohovaných dat. Klikněte na Check All, ovšem pokud používáte sync s Googlem, určite nezapomeňte zrušit Contacts a Calendar, jinak si koledujete o průšvih. Klikněte na OK a potvrďte volbu. Tímto jsou obnovena některá systémová data. Pro jistotu můžete už teď provést restart telefonu. Teď přistoupíme k obnově aplikací (Restore, Applications), což bude vzhledem k malé paměti Desire dost otrava. Pokud jste totiž přesouvali aplikace na kartu, MyBackup na to nebere zřetel, a obnovuje aplikace do vnitřní paměti. Tím se může během obnovy brzy vyčerpat, a obnova nedoběhne kompletně. Navíc neproběne prolinkování s Marketem. Je tedy třeba aplikace obnovovat ručním výběrem po dávkách (já vzal vždy pár písmen z abecedy), a dávku pokaždé přesouvat na kartu ručně. Hodně vám pomůže např. aplikace Advanced SD Card Manager, ale nic to nemění na tom, že budete po těch několik minut HTC proklínat. Restart proveďte až nakonec, to byste se jinak zbláznili. U každé dávky samozřejmě obnovte APKs + DATA. Pokud jste na kartu nic neinstalovali, tak vám velice závidím, a můžete vesele obnovit všechno najednou. Ještě dodatek: pokud se vám po nahození systému a aplikací znatelně zhoršila výdrž baterie, udělejte přes noc formování baterie (vizte minulý díl), a zase bude líp.

2) Flash se nepovedl (popř. nová ROM nevyhovuje potřebám), obnovujeme snapshot
Pokud se potřebujete vrátit k zálohovanému systému, postup je naprosto jednoduchý. Nabootujete do recovery (v CM, pokud naběhl systém, stačí podržet vypínač, a zvolit Reboot, Recovery), zvolíte Backup and Restore, Restore, a vyberete snapshot správného data a času. Opět označte Yes, potvrďte, a vyčkejte na kompletní obnovu. Až bude hotová, můžete rebootovat zpět do své původní ROM. Postup oceníte i v budoucnu, pokud si třeba nejrůznějšími modifikačními ZIPy (taskbar, atp.) poškodíte ROM a systém místo naběhnutí skončí ve smyčce.

Co dál?
Teď už se můžete naplno věnovat objevování nové ROM, a hrát si s jejím nastavením (některá dílčí nastavení se nepřenesou, mnoho je zcela nových). Možná vám zpočátku budou chybět některé funkce Sense. Tuto funkční propast budeme zasypávat v některém z příštích dílů. S největší pravděpodobností až ve čtvrtém; jako takový bonbónek na závěr. Přehled celého seriálu a preferovanou diskuzi naleznete na tomto fóru.

61 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Super návod. Root během 3 minut, tak to má vypadat

Anonymní řekl(a)...

Mam dotaz: jsou navody na flashovani a rootovani stejne u DHD jako u Desire?

Johny_G řekl(a)...

No na to pozor. Rozhodně nejsou. Ale často mohou být v obecné rovině použitelné.

geforce85 řekl(a)...

navod ako sa patri
mam len 1 otazku ako si vytvorim na sd karte A2SD
dik

Johny_G řekl(a)...

Bohužel nemám ponětí; necítil jsem zatím potřebu to dělat. Nicméně pokud bude zájem, možná udělám nějaké pokračování. Zatím se podívej na fórum, které odkazuji na konci každého článku. Zrovna dnes tam někdo posílal odkaz na Darktremor Apps2SD.

geforce85 řekl(a)...

podarilo sa mi to cez rom manager ale plateny cez leedroida a potom naspat cm

geforce85 řekl(a)...

len teraz nejde naspat cm nahodim radio potom cm a potom aplikacie vsetko prebehne ok dam reboot a 3 kart logo a potom samo do clockworldmod
viete niekto helpnut?

Johny_G řekl(a)...

Na kompletní wipe jsi nezapomněl?

Johny_G řekl(a)...

Zrovna měl na AndroidForu někdo trefnou poznámku. LeeDroid standardně používá App2SD+. Jestli se ti to v CM cyklí, tak si zazálohuj kartu a zformátuj ji celou FATkou.

geforce85 řekl(a)...

tak som to vyriesil ked som nastavoval ex3
tak som dal swap na 32 Mb potom cm neslo ked som prehodil na ex3 512 mb a swap na 0 MB tak to islo
ak by som ta mohol poprosit napis takym trubom ako som ja este do navodu ze obnuvu cez Snapshot v sd musia mat strom ako to vytvori /sdcard/clockworkmod/backup tak potom to aj tak musia nakopcit na kartu inac to nejde

Unknown řekl(a)...

Až po přečtení Vašeho návodu jsem si troufl pustit se do ROOTu a nahrání nové ROMky..díky za super návod!

Unknown řekl(a)...

Dobrý den. Mám jeden dotaz ohledně radia. Pokud jsem to pochopil správně tak ho nemusím flashovat pokud mám novější verzi (defaultně ve Froyu) a můžu přistoupit rovnou k flashnutí ROM?

Johny_G řekl(a)...

Tehdy to neni nutne, ale stejne to kvuli signalu a baterii doporucuji.

Unknown řekl(a)...

to jsem pochopil...samozřejmě ho flashnu ale chci se ujistit, že to neni nezbytně nutné pro další kroky

Unknown řekl(a)...

ještě malý dotaz... pokud se nepletu tak při případném problému s telefonem stačí flashnout snapshot a servis nepozna ze s nim bylo manipulovano... unroot by se týkal jenom postupu s S-OFF... mam pravdu?

Anonymní řekl(a)...

Zdravim! Na androidforu ses zminil, ze nejspis napises pokracovani o prechodu na Oxygen, tak jsem se chtel optat, jestli se to tedy uskutecni? Dik

Johny_G řekl(a)...

Teď už to zase vypadá na CM 7. Ale napíšu to, až si budu jistý :-).

Ondra řekl(a)...

Ahoj mám takový malý problém, když se přepnu do módu "RECOVERY" spustí se mi černá obrazovka s obrázkem telefonu přes který je červený trojúhelník s vykřičníkem a s telefonem již nejde dál nic dělat ani vypnout.Jediná možnost je vyndat baterii. Už jsi se s tím setkal?

Johny_G řekl(a)...

Jo jo, děje se mi to s novým ClockworkMODem, pokud je spuštěn z ROM manageru. Nicméně nezasekne se úplně. Většinou stačí párkrát stisknout "back", popř. můžeš i jiné HW klávesy.

Ondra řekl(a)...

Mě se to stává, když telefon zapnu se stisknutím tlačítka hlasitosti a PWR, pak překliknu na RECOVERY, naběhne bílá obrazovka s nápisem HTC a pak již zmíněná černá obrazovka... Ať zkouším jakékoli klávesy telefon zůstává zamrzlý. Telefon je bez jakýchkoliv zásahů do systému, tak jak byl zakoupen. Mám zkusit postupovat přes ROM Manager? Díky

Johny_G řekl(a)...

Jo aha, tak to je naprosto normální :-). Standardní recovery, pokud vím, nemá uživatelské rozhraní. To mají jen alternativní recovery, jako například zde zmiňovaný ClockworkMOD. K jeho získání je nezbytný root.

Ondra řekl(a)...

Ok díky za info, jdu na Root. Jen ještě jeden dotaz, mám zařízení s revizí BRAVO PVT4 SHIP S-ON, mám jít do rootu kdy bude výsledkem S-OFF nebo pouze root kde zůstane S-ON? Nejsem si jistý co přesně mi přinese S-OFF za výhody...

Johny_G řekl(a)...

Zásadní výhodou S-OFF je možnost repartition interní paměti. Můžeš tak získat desítky až stovky MB navíc k instalaci aplikací, a to i bez použití App2SD+.

Johny_G řekl(a)...

Jo a nejdřív udělej normální root, a S-OFF až zvlášť pomocí Alpharev (viz třetí díl, tam o tom píšu). Nevím, jestli si jinými metodami to PVT4 nebrickneš.

Ondra řekl(a)...

No tady popisujou jak na to, když je telefon bez ROOTu a v originálním stavu, tak snad to vyjde
http://androidforum.cz/s-off-pvt4-t10344.html

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, mám problém s rootem přes unrevoked, píše to “Error: failed to get root. Is your firmware too new?”. Poprvé to asi bylo tím, že jsem zapomněl odinstalovat HTC Sync... pak jsem to zkusil ještě 2x, ale pořád nic... mám přeinstalovat ovladač nebo je problém ve verzi Androidu, nebo někde jinde?

Lbr76 řekl(a)...

Zdar, mimochodem výbornej článek, až po jeho přečtení jsem se do něčeho takovýho odhodlal spustit. Takže dík.
Chci se zeptat: jak to vypadá s CM7, už jsi ji zkoušel, je stabilní, nemá nějaký chyby? Dá se říct, že čekám na Tvoje "požehnání" a jdu do ní - ale Ty pořád nic nepíšeš :(.
Jo a ještě jedna otázečka, na ty stránky co odkazuješ download CM, mi nejde nic stáhnout i po registraci - pořád to vyhazuje chybu že nemám přístup ke všem funkcím jejich downloader manageru... Co s tím?

Johny_G řekl(a)...

CM7 už používám (vzal jsem to přes Oxygen), a určitě mohu doporučit :-). Se článkem ještě vyčkávám, ale možná ho napíšu, jelikož už vyšla povedená RC1. S tou registrací - zkus se nejdřív přihlásit, a teprve potom kliknout na link. U mě je to OK :-).

Petr Maizner řekl(a)...

Ahoj,
mám dotázek. pokud chci root jen kvůli plným zálohám apod. a ne kvůli novým rom, stačí udělat unrevoked ... to chápu.
Teď jen malý dotaz, když udělám jen onrevoked, zůstane mi po něm telefon nedotčen ? tedy v původním stavu pouze bude navíc rootnutý ? nebo je potřeba po rootu nahrát znovu i romku ? jedno jakou.

Johny_G řekl(a)...

Zůstane jak byl.

Petr Maizner řekl(a)...

díky moc za odpověď. opravdu super návod. teprve po tvém návodu mi je jasné co a jak nemám zábrany se do těchto akcí pustit. tedy zábrany nebyly ani předtím, ale neměl jsme čas prolézat tunu stránek na netu a hledat všude možně to co je zde na jednom místě přehledně a komplexně. super práce.

Anonymní řekl(a)...

Neskúšal niekto z vás náhodou ROM Redux? (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=896213).
Podľa ohlasov v diskusii je rýchla a stabilná. Máte s ňou nejaké skúsenosti?

Inak, články sú super, veľmi mi pomohli. Pár postupov som už vyskúšal, ale až teraz viem, čo som vlastne robil.
Teším sa na pokračovanie.
Ďakujem

Johny_G řekl(a)...

Odrazuje mě její "nečistý" vzhled. To bych se svou OCD nezkousnul :-). Jinak pochvalou jsi mě nejen potěšil, ale ještě jsem se trochu pousmál nad tím "Pár postupov som už vyskúšal, ale až teraz viem, čo som vlastne robil." :-).

Anonymní řekl(a)...

Čo presne myslíš pod pojmom "nečistý vzhľad"?

Chcel by som Android 2.3, nepotrebujem Sense. Tak sa momentálne rozhodujem medzi CM7 a Redux. Ale skúšam ich iba krátko, tak to neviem až tak dobre posúdiť. Potreboval by som aj iný názor, aby som niečo dôležité neprehliadol.

Petr Maizner řekl(a)...

tak jsem skončil na Error: failed to get root. Is your firmware too new?
htc sync odinstalované, drivery pro hboot nainstalované.
dělám to na debrandovaném htc desire od t-mobile. nemůže být problém v tom ? nyní v něm po tom debrandu mám standartní htc desire romku se všemi updaty krom toho posledního

Johny_G řekl(a)...

Trochu jsem pogooglil, a příčiny mohou být dvě. Můžou to být nekompatibilní aplikace (zkus odinstalovat nejprve ty, na jejichž datech a nastavení ti až tak nesejde), nebo prostě problémová verze Unrevoked. Kdyby odinstalace nepomohly, zkus starší verzi: http://www.sendspace.com/file/dd5yh9

Anonymní řekl(a)...

Díky za tu verzi, nic jsem odinstalovávat nemusel a už mám ROOT :)

Petr Maizner řekl(a)...

Ahoj, díky moc. potvrzuji že ta starší verze 3.21 funguje aniž by bylo potřeba odinstalovávat aplikace. to s těmi app jsem taky našel, ale tady je evidentně nějakej trouble s tou poslední verzí unrevoked.
mohu mít pár drobných poznámek k tomu návodu na root výše ? narazil jsem na to když jsem to dělal krok po kroku podle tebe.
1) nemáš nikde zmíněno že musí být instalován na počítači htc sync kvůli driverům. sice píšeš že kvůli problémům má být odinstalovaný, ale tne kdo ho na pc před rootováním nemá, tomu to nepůjde. takže instalace a následná odinstalace s ponecháním driverů.
2) je možno v návodu zdůraznit že telefon musí být nastartovaný do systému před rootováním ? někdo může z návodu nabýt dojmu že má nabootovat do recovery a tam zůstat. unrevoked to sice píše, ale věřím že leckdo tu jeho poznámku mine :-)

jsou to drobnosti, ale jde o to aby někdo zbytečně netápal :-) jinak fakt super návod. díky

Johny_G řekl(a)...

Ono je to s tím HTC Sync trochu jinak, ale díky za upozornění - text jsem aktualizoval.

Petr Maizner řekl(a)...

Aha, mě to právě pomohlo ta instalace a odinstalace. do té doby jsem neměl v systému ovladače od ADB. pak už všechno jelo v pohodě.

Petr Maizner řekl(a)...

Ahoj,
jenom dotázek. našel jsem na netu novější clockworkmod recovery ve verzi 3.0.5 na http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=839640 ale když ho ze staré verze upgraduji přes install zip from sd card tak se naloaduje, ale po restartu je tam zase stará verze 2.5.0.7 z unrevoked.
je nějaký způsob jak tam u jen rootnutého desire bez s-off dostat napořád tu novou verzi ?
taky nevím proč rom manager tvrdí že novější než ta 2.5.0.7 neexistuje když už jich potom bylo několik novějších

Johny_G řekl(a)...

Hele, nech si 2.5.0.7. ROM Manager novejsi neuvadi, protoze s nimi jednak neumi moc pracovat, a jednak je nabizi jen u zarizeni s EXT4, kde ma CWM 3 skutecny vyznam. S trojkou bys prisel o OTA aktualizace pres ROM manager a ziskal jen Mass Storage v recovery, coz clovek moc neuzije.

Petr Maizner řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Petr Maizner řekl(a)...

aha, tak to moc děkuji.
ještě malý dotázek. ROM Manager vyrábí EXT 3 partition že ? Já si chtěl pro romku insert coin udělat EXT4, ale to je asi zbytečné myslím. Ona běží na 2/3/4
na druhou stranu, pokud bych nepoužíval rom manager neboť insert coin v ní myslím není, je pak nějaký problém si upgradnout CWR na verzi 3 ?

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

absolutně hloupý a nicneřešíci návod. nezkoušet! resp. můžete ale nic neuděláte. autor o telefonech neví z hola nic a pouští se do návodů.

Johny_G řekl(a)...

Dekujeme certikovi z krabicky za povznasejici prispevek ;-).

Anonymní řekl(a)...

tyhle návody se dají přirovnat k doktorovi, který vám poradí, jak si přivodit infarkt, ale uz nepoví nic o resuscitaci. doporučuji neprovádět nic z toho, co je tady napsáno. 1. tenhle návod je určen pro začátečníky? 2. pokud někdo "začátečníka" navede na spřeházení odílu v telefonu za účelem jediné romky, ale už nenabídne praktickou odpověd jak vrátit vše do původního stavu, (třeba kvůli servisu) tak takovej človek nedělá nicjiného než vám účelově jebe mobil, který jste koupili za nemalé peníze.

Johny_G řekl(a)...

To víš, v každém z nás je trocha svině.

Olda Kolín řekl(a)...

Díky za návod, asi na šestý pokus se mi to podařilo (HTC Sync jsem měl odinstalované, ale stále byly spuštěné v paměti, takže mi to během instalace psalo: „communications with phone unexpectedly interrupted“..
Mám teď více paměti pro instalaci APP, takže spokojenost

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, velmi dobry navod, ktory mi pomohol. Este by ma zaujimala jedna vec: Ak urobim ROOT a potom Snapshot, zalohuje sa mi original ROM od HTC (froyo 2.2) bez akychklovek stop po ROOTe? Ak by sa daco pokaslalo, tak iba nahodim povodnu ROM a nesem do servisu a tam mi na nic nepridu?
Dakujem

Johny_G řekl(a)...

No v ROMce by ti zůstal Super User a musel bys to obnovit zase pod rootem. Řešením je nahodit čistou ROMku staženou z XDA developers. Ta ti zruší root.

VV řekl(a)...

Dobrý návod, konečně jsem se rozhodl rootnout telefon a zkusit nějakou romku (MIUI), vše klaplo hezky na popáté :-). Ještě bych do textu doplnil, že telefon má být připojen v režimu nabíjení a má být povolené ladění USB ;-)

Olda Šálek řekl(a)...

Unrevoked mi nefunguje, protože jsem přešel na oficální update 2.3.3.. a návod na Unrevoked nefunguje :(

Mylosh řekl(a)...

Poslední verze Unrevoked 3.32 zkolabovala, protože v telefonu byl novější firmware. Na jiných forech jsem se dočetl, že starší verze Unrevoked 3.21 nemá s novým firmwarem problém a provedl root touto starší verzí. Bohužel, když chci nyní provést zálohu telefonu je ClockworkMod Recovery nefunkční dle výpisu postrádá nějaké soubory:
E:Can't find MISC:
E:Can't mount CACHE:recovery/command
E:Can't find MISC:
E:Can't mount CACHE:recovery/log
E:Can't fint MISC:
Co se stí dá dělat? Dle zkušeností z tohoto fóra to není jednoduché (http://androidforum.cz/clockworkmod-recovery-t14579.html)

Mylosh řekl(a)...

tak řešení je tady - druhý příspěvek EDIT 2
http://androidforum.cz/pozor-u-ivatele-novych-htc-desire-ned-lej-s-off-a-ani-root-t9344.html

lordsonn řekl(a)...

Věci se změnily,současným Unrevoked nelze udělat ROOT(blekotá to něco o novým firmware),tam jsem se zasekl a trvalo mi 6 hodin za pomocí i zahraničních fór(ani obnovení do továrního nastavení nepomohlo),než jsem přišel na to,že to umí se staršíma Desire verze starší,tedy 3.21. Pak to šlo ale jak po drátě(myslím,že vám ušetřím taky hodně času - nepojede s HTC sync !!!!(jedině my phone exp.))Baterka drží dýl - mobil jsem chtěl už vyhodit,ale šlape jak hodiny. Díky kámo,odvedls kus práce.!!!

FST řekl(a)...

Hm, tak jsem to chtel zkusit, ale holt mam asi smulu. Ovladac jsem nainstaloval za par minut, htc sense jsem odinstaloval, ale skoncil jsem na unrevoked - prostě se nerozběhne. tváří se, že ten telefon nevidí. zkusil jsem i starší verzi, zkusil jsem přes ubuntu i linux verzi, ale výsledek stále stejný - "čeká na připojení telefonu", kterej samozřejmě připojenej je. (v telefonu v sekci "vyvoj" to samozrejme povolene mam) tatstny ty, co maji hlasky o novym firmware... Hral jsem si s tim vcera nekolik hodin, pro jistotu nekolikrat stahoval, zkoušel to spustit i po pripojeni jako externi disk, hledal dokola po ruznych forech, ale proste nula vysledek. Asi mi neni dano se s tou malou pameti neprestat vztekat...

Unknown řekl(a)...

Dobrý den,
mám problém s HTC desire z, přesněji je bricknutý a má S-on.. kdyby jste byl ochoten pomoci, byla bych vděčná, kdyžtak mne kontaktujte na tami.san68@3gmail.com děkuji

Jirka řekl(a)...

Dobrý den
Je tady někdo komu se to povedlo a byl by ochoten za úplatu udělat totéž na mém HTC Desire? Děkuji. Jirka

Johny_G řekl(a)...

Ja to delam, ale musel byste se stavit na Praze 1 :-). A nejsem uplne levny. Kdyztak pokracujme e-mailem.

Okomentovat