čtvrtek 28. ledna 2010

Nelezte na Palachovy koleje

Přišlo další zkouškové a tím i další vynálezy Ing. Edity Krejčové a přilehlé hádky s ní. Řekl jsem si, že je na čase umístit na internet nějaké zkušenosti s bydlením na Palachových kolejích v Hradci Králové, aby si zájemci o studium na UHK pro příští rok ušetřili ty každoroční několikahodinové (bez nadsázky) fronty při ubytovávání a rovnou si našli slušný soukromý nájem či podnájem. Po dvou úvodních odstavcích rozdělím text do několika jednotlivých aspektů současného vedení - události nebudou řazeny chronologicky, spíše tematicky.

Když jsem nastoupil na UHK (a tím i na koleje), byla ve vedení jiná ředitelka, a celé koleje byly poměrně příjemným místem. Klasický panelák socialistického střihu s běžnými byty o 4-6 lůžkách rozdělených do 2-3 pokojů. V praxi se tak sdílí pokoj max. se dvěma lidmi a sociální zařízení a kuchyň nikdy neužívá více než 6 lidí. Sice na první pohled poznáte, na kterých pokojích bydlí dlouhá léta chlapci a na kterých dívky. Náš "klučičí" byt byl a je poměrně hnusný a zatímco linka se dá až na podezřelé bílé mapy umýt a plesnivé věci z lednice a špajzu vyhodit, zvrásněné lino, pod kterým už tři roky praskají nějací dávno zapomenutí brouci, a na kterém jsou nesmazatelné mapy všeho možného, se stalo trvalou součástí domácí atmosféry. Jelikož jsem nastoupil na velký třílůžkový pokoj s vlastním balkónem a dvěma spolužáky z gymplu, byl jsem úplně nadšený. Hned pod kolejemi je Albert, a když jste dostali v noci hlad, šli jste si koupit na vrátnici bagetu Crocodille za 15 Kč nebo do nedalekého Tesca větší nákup. Autobusové spojení se školou vynikající. Když člověk něco potřeboval, tak mu na vrátnici vždycky vyšli vstříc a já už prostě ani nechtěl jezdit domů. Není to úplně levné bydlení (na třílůžkových pokojích cca 2400 za osobu, na samotkách kolem tří tisíc), ale člověk toho oproti privátům nemusí moc řešit, protože se o všechno starají zaměstnanci kolejí.

Nevím, proč bylo změněno vedení. Možná ředitelka odešla do důchodu, možná na jiné místo, a nebo byly koleje skutečně ekonomicky natolik ztrátové, že by dokonce některé aktivity Ing. Krejčové dávaly logický smysl. Začněme tedy řadit do tematických celků - některé jsou banální, jiné neuvěřitelně seroucí. U vás se může pořadí lišit, ale já půjdu od banalit po "what the fuck?!" v pořadí, v jakém to vidím já. Pokud nechcete číst hnidopišské šťourání, možná skočte raději rovnou na čtvrtou kategorii.

Drobná zdražení
První, co studenty upozornilo na změnu vedení, byla dvě poměrně banální zdražení. Jedním bylo zdražení kolejních prádelen, které využívají zejména zahraniční studenti, druhé byly dříve zmiňované bagety. Teď budu jen demagogicky předpokládat (na základě některých plakátů, atp.), že měla vrátnice kolejí status studentské jídelny a měla tak jednak slevu od Crocodille (tím jsem si v zásadě jistý), a navíc dotace od školy nebo státu (to už nevím - možná to dotovaly přímo koleje). Tak jsme měli jinak dost drahé bagety za 15 Korun. S novým vedením se dostaly cca na dvojnásobek, což z oblíbeného artiklu udělalo v zásadě neprodejné zboží. Tak nás to všechny otrávilo, ale nebylo to nikterak zásadní. Prostě jsme to přestali žrát.

Zamykání, zákazy a věci příbuzné
Tohle už se většině lidí vypařilo z hlavy, ale musím vzpomenout doby, kdy byla Krejčová na kolejích novinkou. Tehdy se jí nelíbila oblíbená studentská grilování na dvoře kolejí. V podání "našich" se jednalo vždy o klidné akce, ale zahraniční studenti z Erasmu se rádi rozjeli, takže se přešlo na systém rezervací na zodpovědnou osobu a zákazu konzumace alkoholu v areálu kolejí (fakt - vysokoškolské koleje se zákazem alkoholu - možná si vzpomenete na studentskou parodii ve formě zákazu sexuálních aktivit, kterou jsem tenkrát linkoval). Nevím, jaký je současný stav, protože se v zimě zrovna dvakrát negriluje, ale je to spíše taková vzpomínka. Co ale přetrvalo, je povinné zamykání hlavních dveří, které hodně znepříjemňuje návštěvy studentů mezi vchody. Musíte se domlouvat telefonicky, protože u dveří nejsou zvonky, a klíče z jiných vchodů do dveří nepasují. Ale ne vždy máte číslo, nebo má dotyčný vypnuté zvonění, a jeden pak stojí na schodech a zuří.

Brigádníci a divné poplatky
Postupně se obměnil personál vrátnice. Zatímco denní vrátné zůstaly stejné, a s jejich prací nemám sebemenší problém, noční vrátní se z řad studentů (kteří si přivydělali ke studiu, aniž by museli opouštět koleje) změnili v brigádníky v důchodovém věku, kteří jsou neschopní obsluhovat taková hi-tech zařízení, jako je třeba osobní počítač, nebo dřevěná přihrádka na klíče. Nákup bagety, který se eviduje v počítači, nebo prosba o odemčení zabouchnutého bytu, se tak staly bolestivými aktivitami spojenými s dlouhým čekáním. Důchodce už jedno odemykání měsíčně natolik vyčerpalo, že byl na tuto aktivitu vypsán manipulační poplatek 100 Kč za KAŽDÉ ODEMČENÍ. Když si na týden zapomenete klíče, máte co platit. Správcem sítě byl původně také student, ale ten o své místo přišel a kvůli bojům s ředitelkou se nakonec i odstěhoval. Správa byla outsourcována na soukromníka, který se na kolejích vyskytuje dvakrát v týdnu, pokud je zrovna přestupný rok a úplněk.

I'm not a racist, but...
Vlivem faktorů, o kterých jsem mluvil, a faktorů, o kterých mluvit budu, každoročně zažívají koleje po úvodním náporu studentů i jejich kontinuální odliv na priváty (zkrátka se tam každý zapíše, ale málokdo vydrží). Tak se stávají palachárny primárním ubytováním pro všechny zahraniční studenty, jejich kamarády a příbuzné. Někdy to není problém, ale taky můžete ve své rodné zemi zažít kulturní šok. Cizinci mají prostě jiné společenské cítění a potřeby, jinou představu o komunikaci, jiné hranice ohleduplnosti, jiné stravovací návyky, jiné představy pořádku. Když se vám na pokoji sejdou tři národnosti, nastane totální chaos, permanentní dusno a touha po izolaci celého státu, z něhož vypečený kolega přišel. Osobně mám příšernou zkušenost s Kazachy, kteří dělali bordel na všech frontách a nedalo se s nimi domluvit. Zato jeden pákistánec je snad až na svou přehnanou družnost (když si jdu opláchnout lžíci a potkám ho v kuchyni, rád bych někdy setkání odbyl kývnutím hlavy, místo debaty na téma "how are you?" :-) ) skoro ideální spolubydlící.

Komerční aktivity
Ing. Krejčová si z volných míst na kolejích dělá hotel, a otevřeně se hlásí k tomu, že host platící 300 za noc má pro ni větší váhu než student, který platí něco kolem 80 Kč (nechme stranou, že host je tam na víkend, a student na 10 měsíců, a čert ví, zda na studenty nemají dotace). Což je u vysokoškolských kolejí zvláštní. Vše se dělá ve prospěch potenciálních hostů (kteří povětšinou zůstávají v teoretické rovině, protože koleje jich mají vzhledem k ceně a kvalitě ubytování komicky málo) a studenti stojí na okraji zájmu jako přítěž. Přesto jsou tyto aktivity prezentovány jako vyšší dobro, protože jen díky nim prý nemusí zdražovat kolejné. Nejlepší je pak ten bonus, že na nás posílá správcovou, že se chystají hosti, a ať si uklídíme kuchyň a vytřeme podlahu, aby se na ten bordel nemuseli dívat. Správcová nám nevadí, tak jí to odkýveme, ale samozřejmě nic neuklidíme. Nebudu zadarmo uklízet podlahu v cizím hotelu.

Přistýlky
Začátkem každého semestru se koleje přeplní. Přijde řada nových studentů, všichni chtějí bydlet. Ale na koleje se nevejdou, protože jsou plné cizinců. Tak se dávají na 1-2 měsíce tzv. přistýlky. Tedy když už jsou v nějakém pokoji 3 lidi, proč by tam nemohli být rovnou 4. Doprostřed pokoje (který volným místem nepřetéká) se hodí matrace, a na tu se položí student. Pochopitelně máte pořád tři stoly, ale to vůbec nevadí, protože jsou prý beztak příliš veliké. Nejpozději koncem zimního semestru jsou ale koleje opět silně neobsazeny, protože všichni vyděšeně prchnou (v HK není těžké sehnat privát - zpravidla levnější než koleje).

Studentský Tetris
Paní Krejčová je hravý člověk. Například ji baví skládat kostky (studenty) tak, aby mezi nimi nezůstávaly mezery. V průběhu semestru hraje nižší level s celkem nízkou rychlostí, ale s ubývajícími studenty to houstne a v letním zkouškovém už jde do tuhého. Místo toho, aby nechávala studenty učit se na zkoušky, hraje s nimi Tetris. Některým studentům se totiž podaří dokončit zkoušky, a v Tetrisu tak vzniknou mezery, které neumožní dokončit řádek. Máte například v jednom bytě plný dvojlůžkový a plný třílůžkový pokoj. Z každého ze jmenovaných se po zkouškách odstěhuje jeden student. Je tedy potřeba kostku osamělého studenta přemístit do blízkosti zbývajících dvou, a získat tak pro návštěvní kostky co nejvíc místa (tady celý prázdný dvojlůžkový pokoj). Co na tom, že se studující kostka potřebuje učit, za týden jede domů, a nemá chuť si stěhovat kopec věcí na tu chvilku o pokoj dál (ve stejném bytě!). Mrzuté je, že návštěvní kostky schopné obsadit zbývající dvojlůžák vůbec nepadají, a v uvolněném pokoji beztak nebude vůbec nikdo bydlet.

O prázdninách je to ještě horší. To shlukuje jednotlivé studenty rozeseté po kolejích v příjemně uvolněných bytech do společných pokojů a bytů, čímž je všechny vytočí, a získá hromady volných pokojů, které nikdy nikým neobsadí. Já se jednou v teplotách a na antibiotikách musel stěhovat v úplně prázdném bytě z velkého pokoje na malý pokoj (s příšernou postelí, btw), načež jsem v tom samém bytě 5 nebo 6 týdnů stále bydlel úplně sám. Jenomže v kamrlíku místo pokoje s balkónem. Prý by mě dala na dvojlůžák, kdybych si zaplatil obě lůžka (olol). Ke konci prázdnin se situace zamotávala, a nakonec v našem třílůžkovém pokoji beztak zůstal jen jeden člověk (já nemohl, ale on ano), který byl pro změnu vytržen ze svého obvyklého dvojlůžáku. Abyste totiž rozuměli - ona ho na jeho dvojlůžák nepustí, dokud nebude mít k sobě i toho druhého. Tak ho nechala na trojlůžkovém samotného. Já se posléze přistěhoval k němu, a řešil další megashift, který už by dalece překonal rozsah už tak dost dlouhého blogpostu.

Řežem dříví na polínka, ať se student nepoblinká
Studentky a důstojní docenti s docentkami si prý stěžují, že nemůžou spát nahoře na palandách, neboť se jim dělá špatně. Plus tu samozřejmě máme hotelové hosty (častý motiv, co?), které přeci nemůžete poslat na palandy. Tak začala megaakce, kvůli které je paní ředitelka celým kolejím pro smích. Všechny palandy (poměrně nový nábytek) se rozřežou vejpůl a položí na zem, kde nikdo nemá závratě. Akorát je tu ta drobná vada, že oproti pokojům s obyčejnými postelemi máme stoly s většími deskami, a třetí postel se tam NEVEJDE. To ale vůbec nevadí, stačí zkrátit jeden ze stolů o čtvrt metru, a odsunout ho k topení, kde určitě svou zadní výplní nebude ovlivňovat efektivitu radiátoru. Šťastlivec, který novou pozici vyhraje, navíc bude sedět ksichtem přímo proti největšímu oknu v bytě, což je ergonomická lahůdka pro náročné. Nedělám si prdel - řežou se palandy v půli a krátí stoly o čtvrt metru. Týká se to vchodů s nejnovějším nábytkem na kolejích. Na středu máme objednané truhláře s cirkulárkou - v mnoha pokojích je již improvement realizován, a je rozhodnuto, že proběhne všude - zcela bez konzultace se studenty, resp. přímo v rozporu s jejich zájmy (kdo si šel na záměr stěžovat, jen zjistil, že má smůlu).

Perlička pro zaujaté - za svého působení v kolejní radě (která nemá výkonnou moc a tudíž je založena na komunikaci s ředitelkou; ergo ABSOLUTNĚ NEFUNGUJE) jsem z první ruky (přímo na jednání s ředitelkou) zjistil, že Krejčovou od samého nástupu do funkce trápí palandy a zbytečně veliké stoly na vchodech A a B. Pozornější najdou souvislost.

Lži a arogance
Kdykoli chcete tyhle trable s ředitelkou řešit, tvrdě narazíte. Počátečními fázemi jsou lži. Řekněme že se dozvíte, že vám chce ředitelka useknout hlavu a dvěma studentům už ji usekla, tak to s ní jdete probrat. Nejprve vám slíbí, že se hlava sekat nebude, usmívá se jak kdyby právě spolkla duhu, a vy spokojeně odcházíte. Když dojde na lámání chleba, zjistíte, že už si na vás brousí sekyru, a nějak se nic nehnulo. Jdete tedy za ředitelkou znova, dostanete další přísliby s určitou množinou "ale" (hlavu neusekneme jen pokud hotelový host přijde o obě nohy a na hlavu tak zbude místo) a komentáři o tom, co jsem zmínil - že host je důležitější, a že je to pro naše dobro. Kat už je ve dveřích, jdete za ní potřetí, začnete zvyšovat hlas, ona ho začne zvyšovat taky (my už na sebe dost řvali), a dozvíte se, že můžete být rádi, že jen díky sekání hlav nemusíte platit tři a půl tisíce za měsíc, a že dělá co může aby vyhověla, a že by vám mohla jen tak den předem poslat info mailem, a tedy můžete být blahem bez sebe, že si můžete vybrat termín sekání a tvar topůrka sami. Mně už zná, takže už mi rovnou říká, že mám smůlu (s duhovým úsměvem).

Závěrem
Pokud se chystáte studovat v Hradci, a v době čtení článku je stále ředitelkou Krejčová, hned hledejte privát. Je jich hodně, a zpravidla jsou levnější a čistější. Já se nestěhuju především proto, že už mi zbývá jen jeden semestr studia (prozatím - nejspíše budu navazovat; tehdy bych se přestěhoval ještě před prázdninami, abych nemusel znovu podstoupit letní samotkovou anabázi), a také proto, že v HK už netrávím zas tolik času, a mám tam kvanta věcí, která se nesnadno stěhují. Pokud jsou tu čtenáři z řad obyvatel palacháren, a mají pocit, že jsem něco opomenul, diskuze je otevřená.

37 komentářů:

Ruddy řekl(a)...

moc hezký článek, bohužel pravdivý....

Unknown řekl(a)...

Jj, máš recht a nejvíc zajímavý na tom, je, že my platíme 2 a půl klacku za to, že se tady děje takovej bordel a kamarádka v Liberci bydlí na těch nově předělaných kolejích (viz MS v lyžování) a platí asi 1700. A to se vyplatí ne?

Ondra řekl(a)...

Souhlas ve všech bodech.. ještě bych doplnil novinku na tento semestr a tou jsou tzv. černé puntíky za nepřiměřený hluk z bytu.. nejsem si jistý, jak to funguje.. ale prý za čtyři je podmínečné vyloučení z kolejí

Anonymní řekl(a)...

Paní ředitelka je zralá na převýchovu. Nebo minimálně na zopakování základu matematiky a to jak finanční, tak i geometrie. Člověk předpokládá jistý stupeň úrovně u člověka s titulem, pokud nechodila do Plzně.

Mirek

Anonymní řekl(a)...

Evidentně je odměňována podle zisku kolejí. Zjistěte kdo přesně ji zaměstnává a přes něj upravte "KPI" (ona bude rozumět) na důraz na spokojenost primárních zákazníků univerzity a kolejí - studentů. Kolejní rada může být impotentní, s ředitelkou může být komunikace nemožná, co s jejími nadřízenými a senátem?

Anonymní řekl(a)...

Nadřízení jsou kamarádi, studenty je jakožto nepotřebnou obtěžující šložku nutno eliminovat.

S paní ředitelkou jsem měla výstup asi dva měsíce po jejím nástupu, přišla nám na 6-ti lůžkový byt, kde jsme zůstali 4, protože zbytek v zimě odstátnicoval, že potřebuje ten druhý pokoj volný. Takže se musíme tři sešoupnout do jednoho pokoje a ta čtvrtá si má najít nějáký byt, kde je jedno volné místo a přestěhovat se tam. Ještě před tím mě ale začala vyslýchat, proč jsem nastěhovaná v pokoji, kde jsem byla, že v papírech z ubytovacího mě má napsanou v tom druhém pokoji, snažila jsem se jí sdělit, že v tom případě mají asi trochu zmatek, protože tam bydlím už dva roky a nikdy to nikomu nevadilo, ani když se na začátku semestru ubytovávaly ostatní holky. Neustále mi skákala do řeči, řekla mi, že se pletu já (snad vím kde spím ne?) a že se musíme přestěhovat.
Ve shodě se zbytkem osazenstva jsme Editku svorně ignorovaly až do konce semestru a pak s lehkým srdcem sbalily věci a odjely. Není snad ani nutné dodávat že po zbytek semestru od jejích požadavků na stěhování nikdy nepřišel nikdo z dálkařů, které tak supernutně potřebovala ubytovávat a proto nás prý chtěla stěhovat.

Johny_G řekl(a)...

Děláte mi radost; jsem rád, že to nejsou jen nářky studenta-potížisty, ale všeobecné zkušenosti.

Anonymní řekl(a)...

Taky se přidávám. Loni v prváku nás omylem dali na byt do dvou pokojů po třech - 3 kluky a 3 holky. Do konce 2. semestru jsme tam zbyly dva a dvě. V červnu jsme si všichni podali žádost na další rok a všichni jsme uvedli, že chceme být spolu a opět na stejném bytě s tím, že si kdyžtak toho jednoho a jednu seženeme. Na konci srpna se rozdělovalo a jak tak koukáme, hurá, všichni jsme spolu na starém bytě. Přišel začátek září, a já se spolubydlícím na jiném bytě a holky taky na jiném bytě. I proto jsme každý sám za sebe napsali paní ředitelce takový nepěkný email, proč nás přerozdělila, když před 14 dny jsme byli spolu atd atd. Takhle jsme si s ní vyměnili každý asi 3 emaily. Nakonec to dopadlo tak, že nás dala na 4 lůžák. Takže ve výsledku vyhrály obě strany, my 4 jsme spolu, což je naše výhra, ale platíme každý asi o 150kč víc, což je zase její výhra. Holt paní ředitelce jde jenom o zisk. Na systém černých puntíků jsme se ptali dole na vrátnici, ale jak blondýnka, tak ani ta starší paní nic nevědí, a prý snad nic takového není, pánů na noční jsme se neptali. Šedivý pán je rád, že je rád, a když je nucen se o holi dobelhat někam, kde je trochu veseleji, tak ráno čekejte paní ředitelku s domluvou nebo s výstrahou. Dále čekejte, že vynadá paní správcové, která je na vás pak nasraná a třeba 3 nebo 4 týdny po sobě nepřijde umýt záchod a koupelnu. Pokud je na vrátnici ten druhý pán, tak ten jen přijde, vynadá a nic nikam nepíše ani nehlásí. S pozdravem [B20]Toomix

Lady Leia řekl(a)...

To mi pripomina spis pomery na nejakem stredoskolskem intru, tam se muzou dit takove veci. Ale vs koleje ? To je fakt sila.
Nejsmutnejsi je, ze je to nejspis kazdemu uplne jedno, co tam reditelka vyvadi za hruzy. Ja jsem tam nastesti bydlela jeste kdyz tam byla stara reditelka a moc rada na tu dobu vzpominam. Koleje tenkrat byly krasne misto pro studentsky zivot :)

Anonymní řekl(a)...

Ojé, když na to tak koukám, bude asi lepší, když mi kolej ani nepřidělí :-D

Anonymní řekl(a)...

Caues. Hej nebyli jste nekdo na B20? ja tedka dostal koleje na B20 a nevim co je to zac :D nejake zkusenosti s konkretnim flekem nemate? dik

Johny_G řekl(a)...

Tak na B20 jsem nikdy nebyl, ale bude to totéž jako A20, takže naštěstí pokoj, který nikdy palandy neměl a unikl tak dřevorubcům :-)).

Jani řekl(a)...

Zdravím, nedostala jsem Palachovy koleje a teda pěkně mě to vytočilo, ale jak to tak čtu, asi bych měla být ráda! Nevíte náhodou, jak se bydlí na kolejích Na Kotli? Tam asi nakonec skončím. Přijde mi to lepší než se hádat s někým na přistýlce...

Anonymní řekl(a)...

Vše je bohužel pravda. Hlavně tu epizodu o zákazu pití alkoholu a ten večer kdy jsme rozvěšovali zmíněnou parodii (o zakazu sexualnich aktivit) si pamatuju jakoby se stala včera:).

TP

cica řekl(a)...

sem tam teprv mesic, ale je fakt ze se dokaze vytlemit do ksichtu za kazde situace, at je jakkoli neprijemna. Dve nechtene stehovani uz na svem konte taky mam, a jenom sem rad ze a19ka utekla panum drevorubcum. jani, na kotli maj sice levnejsi bagety, ale pokoje pripominaji spis cely svou velikosti a zapachem, a s lidma z uhk si tam moc nepokecas, sou tam sami lidi z LFUK nebo cizinci...ceg :-)

Anonymní řekl(a)...

Nevim,proč to tady řešíte. Nájemní (ubytovácí) smlouva je právnicky neplatná a podmínečně vás může ředitelka vyhodit,jen pokud to schválí kolejní rada,která nefunguje... :D

Anonymní řekl(a)...

Chystám se do Hradce a doufám, že tu ředitelku kolejí vyhodí protože kdyby mě stěhovala ve zkouškovým tak bych řekla, že má smůlu. Ale zajmalo by mě jak to řeší lidi z LFUK..? Ti přece potřebují klid ne...?

Johny_G řekl(a)...

Ten potrebuji vsichni :-). Jejich kridlo palacharen ma vlastni vedeni, nezavisle na Krejcove.

Anonymní řekl(a)...

Já byl letos přestěhován (o pokoj vedle) týden před státnicemi (a opuštěním kolejí). Učil jsem se tedy doma v Liberci a po státnicích pouze odevzdal klíče.
S článkem lze souhlasit do puntíku.

Anonymní řekl(a)...

Nemůžu si stěžovat. S ředitelkou jsem nikdy neměl problémy. Naopak mi hodně pomohla. A největší výbuch smíchu jsem dostal u odstavce o zdražování. Chcete mi někdo říct, že nemáte 20 Kč na prádelnu nebo že 27 Kč za bagetu je moc? Já myslel, že normálně bageta stojí skoro 50 Kč. 27 Kč je zdražení jako kráva :-D Jediná věc, se kterou v tomto "článku" souhlasím, je, že ten starý dědek na vrátnici je úplně neschopný a na oznámení o nefunkční elektřině v celém bytě ukáže na knihu závad.

Anonymní řekl(a)...

Tak to si asi jediný. Paní ředitelka je neuvěřitelně arogantní, což se projeví hlavně v situaci, kdy to nejméně potřebujete. A co se týče 20 Kč za prádelnu, tak v kontextu toho, že dřív to bylo v ceně kolejného, které bylo nižší, to zdražení je. Tyhle věci, ale nemůže posuzovat někdo kdo nic jiného než současný stav nezažil. Všem, kdo nechtějí zažít šikanu, arogantní výstupy a nechtěj být bráni jen jako položka v účetnictví by se raději měli Palachový kolejím obloukem vyhnout. Alespoň do té doby, dokud tam bude úřadovat soudružka Krejčová.

Klára řekl(a)...

Bohuzel pani reditelka je velmi arogantni. Jsem v druhaku a loni jsem byla na privatu. Po zjisteni, co je ta pani zac, jdu zpatky na privat. Uz nikdy vic.

Stáča řekl(a)...

Ježiš, co to je za krávu. Proč takovýhle pometlo někde nezametá. Akorát buzeruje studenty a ty paní co tam uklízej, nic jinýho neumí. Nevíte o ňákym privátu?

Sobik řekl(a)...

Letos se zase děly fajn změny ;) Ředitelka už stihla vypudit všechny rozumné studenty, tak teď se o to samý snaží i se zahraňákama... Pokud máš holt přijet jen na jeden semestr, máš smůlu... a šup s tebou na černigov... Studenti se jí asi na pul roku nevyplatí a pak by "mohla" mít problém s obsazováním, že je radši neveme vubec... Takže od září má FIMka smlouvu s černigovem (vím o celém jednom patře) a ředitelka má na vždy smůlu, protože na černigově se studentům snaží vyjít jak jen to jde (ceny jsou zhruba stejné a studenti společně + bezvadná obsazenost)...
Já si pamatuju, ještě když jsem nastoupila (za té předešlé ředitelky), že všichni zahraniční studenti byly převážně na G (+ pár z těch, co jsou tu třeba na více let a nedělají problémy na áčku) a to mi přišlo ok =)

Anonymní řekl(a)...

ahoj, chci se zeptat, když je někdo dlouhodobě nemocný, respektive po operaci a nebydlí na koleji třeba 2 měsíce, tak asi nemá nárok na slevu co? To by se asi musel úplně vystěhovat a pak zase přihlásit, ale dostal by jiný pokoj...
dík za radu, kdo má podobnou zkušenost

Johny_G řekl(a)...

Jakou slevu máš na mysli?

Anonymní řekl(a)...

Já se na koleje chystám se spolužákama ze střední. Sem zvyklej na režim z intru, ale když to tak čtu tak se už na ty koleje moc netěším :/ a to nejen kvůli tomuhle ale i kvůli vyprávění kamarádky (příplatky za spotřebiče, elektřina atp.) ... no co, zkusíme a kdyžtak privát no :)

Boris Hübner řekl(a)...

Nechápu proč v první řadě lezete na koleje. Většina privátů v HK jsou levnější( maximálně stejně drahá). Máte na nich klid, sousedi vás neruší a můžete se nastěhovat kam v HK chcete. Žádný povinnosti(jak se píše nahoře) nejsou, ba podle článku jich je míň než na kolejích. Někteří pronajímatelé dokonce odpouštějí nájem za červenec a srpen. Sám bydlím pár minut od školy za 2200,- , bratr dokonce za 2000,- . Vždycky jsem si myslel, že na koleje chodí lidi, co chtějí zažít ten život (bordel) co na kolejích byl je a bude, nebo jsou líní sehnat privát, nebo pro cizince, nebo lidi co nemají kamarády. Ale i pro ty co nikoho nemají tu existuje espolubydleni.cz

Anonymní řekl(a)...

Nikdy jsem neviděla nic horšího, než jsou Palachovy koleje v Hradci Králové. Nechápu, proč se vysokoškoláci nebouří. Bydlela jsem před 20 lety na Kajetánce v Praze, ve srvonání se současným ubytováním v HK luxus. Kolejní život nehodnotím jako Boris, naopak měl své neopakovatelné kouzlo. Jen mě mrzí, že můžete za ty peníze něco takového v strpět!? Vysokoškolák v holobytě?

Unknown řekl(a)...

Zdravím :-) na Palachárnách jsem bydlela dle data zveřejnění příspěvku ve stejnou dobu jako autor :-D a dodala bych, že mě hlavně vytáčely zahraniční spolubydlící... v prváku jsem byla na třílůžkovém pokoji s dvěma Polkama (neskutečná čuňata), ve druháku jsem na chvíli chytla Vietnamku, která neuměla ani slovo anglicky a Němku (celkem fajn holčina). A nejlepší byl závěr - ve třeťáku jsem se anstěhovala ke spolužačkám, které od prváku bydlely na bytě s dvěma Kazachstánkama (Kazaškama?) - jedna z nich se odstehovala a já zaujala její místo. Stížnosti nezabraly, slečny z východu si v bytě úřadovaly, jak se jim zachtělo... ta, která se odstěhovala, se na byt několikrát vrátila pod různými záminkami - například se tam chodila koupat, rabovala špajsku nebo lednici apod..... a řešení s ředitelkou? Něco ve smyslu, že si máme trhnout nohou, pouze slušněji řečeno. Na kolejích jsem taky získala averzi k Turkům, na které jsme pravidelně pro jejich noční řádění volaly vrátného...

Unknown řekl(a)...

Ahoj, taky přidám jednu zkušenost. Celý tento školní rok jsem bydlel na A23(2+2). Přeskočím matrace a podobné vylomeniny. Nakonec jsem skončil na pokoji se Slovákem (znali jsme se dýl) a naproti byli Francouzi. Na konci května jsem se odstěhoval a nechal na pokoji kolečkovou židli, wifi-router, kytaru s příslušnstvím, a další věci jako šachy a pod. s tím, že pořád budu jezdit na zkoušky a navštěvovat kamarády na kolejích. Po jednom velmi rozhádaném týdnu na konci června (kdy jsem přespával u kamarádky, ale Edita mě neusále napadala že na kolejích bydlím na černo, protože přeci nebudu každý den jezdit 100km domů a zpět - důkaz jak hovado) se odstěhoval i Slovák. Odjížděl v pátek. Na pokoji přes výkend bydlel Bělorus, kterého jsem moc neznal, a který byl v neděli také přestěhován. A já bohužel nesehnal auto, kterým bych pro věci zajel, až v pondělí. Mé věci tedy zůstaly na pokoji za zamčenými dveřmi. Zavolal jsem Krejčový, že si pro to dneska přijedu...chyba! Krejčová mi řekla, že je vyhodili už v neděli a zavěsila. Jak mi vypověděli Francouzi, do půl hodiny po mém telefonátu přišel Hrdina a věci odnesl. Když jsem přijel do Hradce, už tam nebyla. Z Hrdiny jsem sotva dostal info, že moje věci odnesl Krejčový do kanclu. Ve štředu jsem ji konečně zastihl na kolejích, řekla mi, že věci vyhodila a věc považuje za uzavřenou (kontrolovali jsme popelnice neustále, ptali se dělníků...jestli vůbec, vyhodila to někam, abych to nenašel). Nemohl jsem jinak, než zavolat policii. Ta z toho přes veškerou mou snahu udělala občansko právní věc, takže ani ta mi nepomohla. Ve čtvrtek, dnes, o tom píšu sem a plánuju to řešit ještě přes univerzitu, ale moc nadějí v libovolnou spravedlnost nemám. Přopomínám: KYTARA!, přislušenství, židle, router, další drobnosti, vše v cenně daleko převyšující 5000,- Kc. Takže jestli už na Palacharnách s Editou pobýváte, DÁVEJTE SI POZOR NA SVOJE VĚCI, je to nejen LHÁŘKA, ale i ZLODĚJKA!!!

Anonymní řekl(a)...

Sakra, a já měla takovou radost, že mi přidělili koleje... No, bude to víc, než zajímavý...

Anonymní řekl(a)...

Je to strašný,dcera tam byla ubytována také a poznávám stejné problémy ostatních studentů.Nechápu,že do dneška nikdo nešetří tuto situaci.Uvedené koleje jsou špinavé a žádná uklizečka tam nafunguje!A hlavně si myslím,že se studenty by se mělo zacházet slušněji,jelikož to jsou vlastně již dospělí lidé a ne puberťáci.

Anonymní řekl(a)...

A jaká je situace na kolejích Na Kotli?

Unknown řekl(a)...

Zajímalo by mě, jaká je situace dnes. V září se na Palachovy koleje mám nastěhovat.

K řekl(a)...

Editka nejspíš dostala padáka!!!! Kdo chcete, koleje jsou opět bezpečné. Co je v článku, je do puntíku pravda, mám také své zkušenosti, naštěstí už jsou pasé :).

Erlend Hildur řekl(a)...

Jsem dnes tak šťastný, protože Bůh to pro mě udělal poté, co jsem prošel těžkými časy s jinými poskytovateli půjček a nic nefunguje, chystal jsem se ztratit svou víru a naději, ale stále musím stát pevně a jít za tím, co hledám. Dnes jsem šťastný, protože mě Bůh nasměroval k nejlepší úvěrové společnosti a poté, co jsem je kontaktoval, jsem ničeho nelitoval a moje touha byla splněna a byla mi dána uvedená částka, o kterou jsem žádal (300 000,00 USD), peníze byly vyplaceny do můj účet po dvou týdnech rozhovorů se společností a oni mě nestresovali ani mě netrápili bolestí hlavy při získávání této půjčky od nich, ostatní členové mé rodiny a přátelé, které jsem jim nasměroval, všichni také dostali svou půjčku, miloval bych vás kontaktujte pedroloanss@gmail.com. a získejte svou půjčku rychle, a to je bezpečné a rychlé, vy, kteří ztrácíte naději, víru a vše, co máte, jen ve jménu získání půjčky a nic nevyjde, vsaďte se, že pokud zkusíte tohoto muže jménem Pedro Jerome, budete nikdy ničeho nelitujte a vaše žádost o půjčku bude schválena a bude vyplacena přímo na váš bankovní účet, takže si pospěšte a kontaktujte rychlou odpověď na WhatsApp +1-8632310632. požádejte o jakýkoli typ půjčky a bude vám poskytnuta. Přeji Vám to nejlepší

Okomentovat