čtvrtek 9. července 2009

Synchronizujeme Windows Mobile

Tradice Eee pokračuje, a rovnou po koupi si ukážeme něco praktického, a sice tři možnosti synchronizace Windows Mobile. První je klasické proprietární s MS Outlookem, druhé s Thunderbirdem nebo Sunbirdem (stále však pod Windows), a třetí zcela multiplatformní, takže se vyblbnete i na Macu, Linuxu, nebo třeba na OS, který jste si napsali sami při pauze na oběd.

MS Outlook
Tohle samozřejmě píšu jenom pro úplnost, synchronizaci s Outlookem zvládne cvičená opice po lobotomii. Je-li nastaven, stačí doinstalovat Windows Mobile Device Center (pro Windows Vista a Windows 7 - bude nabídnutou Windows Update po připojení telefonu) nebo ActiveSync (pro starší OS), a možnosti synchronizace budou defaultně označeny a rovnou fungovat.

Thunderbird/Sunbird
Tohle bude asi maličko kontroverzní, neboť budeme potřebovat komerční aplikaci v ceně bezmála 20 Eur. Nicméně je k dispozici i 21denní trial verze, kde si zjistíte, zda to za ty prachy stojí (předem vyspoiluji, že stojí - cena je za licenci na uživatele, nemusíte platit ani ročně, ani za další synchronizované mobily či počítače). Program se jmenuje BirdieSync a jeho hlavním a jediným posláním je právě synchronizace s Thunderbirdem nebo Sunbirdem. Jelikož nejsou mozillí aplikace od výroby vybaveny pro organizaci času (zatím - verze 3 už by měla být), určitě si nejprve nainstalujte doplněk Lightning, bez něhož byste nemohli synchronizovat kalendář a úkoly. Každopádně máte možnost synchronizovat kontakty (možno odděleně vlastní a sbírané), a pokud z nějakého zvráceného důvodu nepoužíváte IMAP, tak i e-maily. Instalace BirdieSync je trošku zdlouhavá, nicméně jste v jejím průběhu informování naprosto o všem potřebném, takže pokud rozumíte psanému slovu s obrázky, tak nehrozí, že byste si nedopatřením vymazali kontakty a tak. Instalátor obsahuje program pro mobilní telefon a rozšíření pro mozillího klienta. Obojí se instaluje z jednoho průvodce. Následně je program integrován do Device Center/ActiveSyncu, kde si zkrátka místo outlookových položek zaškrtnete ty nové. I na to jste upozorněni během instalace. Synchronizace pak probíhá automaticky, stejně jako v případě Outlooku, a o jejím průběhu můžete být volitelně informováni malým popupem.

My Phone
Velice zajímavá novinka od Microsoftu vyvíjená pro blížící se příchod Windows Mobile 6.5. Jedná se o synchronizaci mobilního zařízení přímo se servery Microsoftu, která má umožnit migraci mezi telefony s Windows Mobile beze ztráty jediného kontaktu, SMS, události, dokumentu, obrázku, atp. Z My Phone si necháte poslat do telefonu odkaz ke stažení aplikace (je tedy fuk, co máte za OS, instaluje se to až v mobilu), a tam vyplníte svůj login pro Windows Live. Od této chvíle můžete buď naplánovat pravidelnou synchronizaci, nebo si zvolit manuální a synchronizovat ručně (toto řešení používám já - synchronizuji až doma na kabelu, kvůli FUP). Když se pak stejným loginem přihlásíte na web, máte k dispozici všechny své kontakty, fotky, SMS, a další detaily, které můžete spravovat jak na webu, tak v telefonu. Při nejbližší příležitosti si server s mobilem vymění změny. Pointa je jasná. Koupíte si nový telefon, zalogujete se, a přikvačí k vám všechna data ze starého mobilu. Funkční, efektivní :-). Navíc tím získáte zálohu osobních dat na vzdáleném serveru, takže pokud současně měníte data s Outlookem nebo Thunderbirdem, je úplná ztráta dat téměř vyloučena. Navíc k nim máte přístup kdykoli, i kdyby jste na druhém konci republiky z nudy provedli hard reset zařízení. Nevýhody tohoto řešení jsou dvě. První je rychlost uploadu větších souborů (nevím, zda je způsobena pomalým sdíleným internetem nebo službou samotnou - dám vědět, až to prověřím na wifině), druhou pak 200 MB limit. To sice bude stačit, zvláště pokud nejste zuřiví kameramané (navíc se dají synchronizované položky volit, takže při vynechání fotek a videí prakticky nehrozí vyčerpání limitu), ale omezení to je. Služba je však v beta verzi, takže nás možná čekají příjemné změny.

EDIT: Ve výsledku si stačilo zajít do krámu, koupit za 300,- 4GB paměťovou kartu, fotky a videa šoupnout na ni, a ejhle - můžu aktualizovat i automaticky přes GPRS (bez nutnosti tu aplikaci vůbec spouštět) a 200MB limit sotva kdy naplním :-). Inu, stačilo myslet.

Závěrem
Synchronizace dat patří rozhodně mezi nejpraktičtější aspekty používání smartphonu. Se starými telefony jsem přišel o všechna čísla nejednou, a ukládání kopií na kartu SIM je ohavně zdlouhavé, pravidelné zálohování pak poněkud (no poněkud hodně) nepohodlné. Takto si přidáte položku ke kontaktu na mobilu, v e-mailovém klientu nebo na webu, a oni si při příštím cyklu novinky vymění. Když to spojíte třeba s IMAPem pro e-maily, stane se používání více počítačů naprostou samozřejmostí a komfortem, kterého se nebudete chtít vzdát. Co se změní tady, změní se všude. Jo a donutí vás to udělat si pořádek v kontaktech, protože mít v podobném zařízení zlo typu "Franta mobil" a "Franta pevná" je zhůvěřilost :-). A opět - pořádek nemusíte dělat na telefonu. Stačí si pohodlně sednout k PC, a uklizený adresář skočí do mobilu sám.

1 komentář:

Case řekl(a)...

"Jo a donutí vás to udělat si pořádek v kontaktech, protože mít v podobném zařízení zlo typu "Franta mobil" a "Franta pevná" je zhůvěřilost :-)"

Hehe, teď jsem si před pár dny na "novém" mobilu zprovoznil synchronizaci kontaktů s Google (přes SyncML) a přesně tohleto jsem řešil ;)

Okomentovat