středa 27. května 2009

Asus Eee 1000HE, doplnění č. 3

Tentokráte hodně krátce. Potřeboval jsem se učit a na notebooku tedy vypnul wifi i bluetooth, a pouze přepínal snímky v PDF. Jas displaye samozřejmě maximální - je nesmysl jej snižovat z jiného než vizuálního důvodu. Výdrž netbooku v této situaci činí lehce přes 10 hodin, tedy více než udává sám výrobce. Velmi milé :-).

42 komentářů:

Case řekl(a)...

Docela obdivuju, že na ten displej dokážeš koukat. Já ho mít naplno, tak mě do půl hodiny příšerně bolí oči. Dneska je zvykem displeje naprosto šíleně (a především neergonomicky) přesvěcovat :(

Johny_G řekl(a)...

Svého času jsem si koupil šílený vypalovák k desktopu, který při nejrůznějších příležitostech "zapomínal" nastavení jasu a vracel se k plnému. Tak jsem si na to (nemaje peněz na jiný) prostě zvyknul, a třeba předchozí notebook mi tak připadal nedostatečně osvětlený při jakémkoli jasu.

Tenhle netbook, myslím, vyhoví skoro každému. Naplno svítí dost, a při nižších je stále velmi dobře čitelný.

PH řekl(a)...

Ahoj, velice se mi líbí tvé články. Plánuješ zkoušet ještě nějaké jiné OS na tento netbook? Například Windows 7, Debian, Moblin atp.

Můžu mít tento netbook za 9 tisíc Kč. Potřebuji neustálý přístup k e-mailu a www. Občas nějaký film, text. Žádné náročné operace.

Tvá rada je koupit/nekoupit?

Johny_G řekl(a)...

Prozatím počítám jen s Windows XP a Ubuntu. Win 7 asi zatím ne - i když jsem s nimi maximálně spokojený na desktopu, tak na netbook možná až v záchvatu nudy, až bude finální verze - tedy za předpokladu, že opět dostanu od školy licenci :-). Jiný Linux určitě ne - můj zájem o něj je zcela marginální.

Jinak pro tvé potřeby rozhodně koupit, tady není nic k přemýšlení :-).

Anonymní řekl(a)...

10h woow :-) Tak to uz se tesim. Za chvili tady nove EEE bude! :-)

Anonymní řekl(a)...

Zdravim Johny,
libi se mi vase postrehy z realneho pouzivani netbooku. Mam rad informace z "provozu" nez marketingove plky. Jsem sto pro rozhodnuty si tento model zakoupit, zda se mi idealni pro kontrolu posty, www a sledovani stream videa. Cena cca 10000 Kc mi pripada ale neadekvatni. Mel byste tip, kde by se dal v CR zakoupit za 9500,- a mene i s dph?
Predem diky za info.

Johny_G řekl(a)...

Myslím, že v současné době v těchto cenových relacích neexistuje. Trochu podražil od doby, kdy jsem ho kupoval. Leda mrknout na Zbozi.cz, ale tam se těžko zaručí spolehlivost prodejce.

Každopádně existuje ještě model 1000H, který má jinou konstrukci klávesnice a horší baterii, jinak se hardwarově shodují. Tento model se dá sehnat pod 9000 vč. DPH. Ale samozřejmě tím pak ztratí váhu mé chvalozpěvy právě na komfortní klávesnici a silnou baterii.

Nicméně Case si právě 1000H pořídil (byť s Linuxem), a ten to tady čte, tak se možná vyjádří :-).

PH řekl(a)...

Zdravím, já jsem tuším schopen jej sehnat za 9450 Kč. Jediný problém je ten, že nebude faktura, ale pouze záruční list (TS Bohemia).
Jestli je zájem, napište mi na hlavacek.petr@gmail.com
Jestli to berete jako inzerci, klidně to smažte :))

PH řekl(a)...

Ještě mám dotaz. Jaký máte Enter na svém 1000HE? Narazil jsem na fotky s českou klávesnicí, kde je jednořádkový i dvouřádkový.

Johny_G řekl(a)...

Bohužel se layout u jednotlivých kusů trochu liší. Já mám dvouřádkový enter, ale zato kratší shift.

Anonymní řekl(a)...

Tak uz je EEE 1000HE doma a zatim musim podepsat, co se tady o tomto stroji napsalo :-) Je to parada. Jsem velice mile prekvapen.

Mimochodem, enter mam dvouradkovy. Obcas se preklepnu u leveho shiftu, ktery je fakt mrnavy. Myslim, ze reseni (zvyk) bude akorat otazka casu. Klavesy home, end, page up a page down se daji pohodlne ovladat s levym "FN" tlacitkem. Mel jsem to tak pred lety u Aceru a tak jsem mi to nedela problem.

Co me fakt potesilo je i miniaturni zdroj. Cele to dohromady vypada jako plnohodnotny notebook akorat v meritku 2:3 :-)

Johny_G řekl(a)...

Levý shift je issue prvního dne, no :-). To si zvykneš hned. Ale tedy Home mi furt nejde :-). To je několik sekund, než se zorientuju. End už dávám jedním hmatem, to jo.

A jsem rád, že to podepisuješ, už jsem se skoro bál, že mi to nikdo nevěří :-D.

Anonymní řekl(a)...

Ja si spis myslel, ze muj komentar smazes, protoze to bude vypadat jako reklama na EEE :-)

Johny_G řekl(a)...

Prosím tě :-). Četl jsi ty mé články? Od začátku čekám, kdy sem přijde nějaký koumák s otázkou, kolik jsem za ty texty dostal.

Anonymní řekl(a)...

A kolik teda? :-) A muzu taky dostat zaplaceno? :-D

Anonymní řekl(a)...

Já jsem taky nad míru spokojen. Dal jsem si do toho stroje ořezaný Windows 7 a paráda. Jak jsem psal, chystám se na upgrade disku. Mohl by mi někdo nějaký doporučit?¨
Jediné, co mě trošku trápí je dost hlučný větrák. Ale na mém starším notebooku mi to taky tak zezačátku dělalo a poté to přestalo. Tak stále doufám :)

Johny_G řekl(a)...

Hlučný? Já pracuji s automatickou regulací frekvence, a dává o sobě znatelněji vědět jen při fakt vzácných příležitostech.

Anonymní řekl(a)...

No tak nevím, asi máš štěstí na kus. Já měl v ruce tři EEE 1000HE a jde to slyšet opravdu dost.

Automatická regulace frekvence je něco, co není defaultně zapnuto?

Johny_G řekl(a)...

Tuším, že je to defaultní stav. Jedná se o profil "Auto Mode", resp. "Auto Power-Saving" v Super Hybrid Engine.

Anonymní řekl(a)...

Tak tohle mám taky a opravdu větráček pořád slyším. Nevím jak u jiných kusů, ale nezdá se mi, že by ten můj byl nějaký vyjímečný. Nicméně je zkusím přes víkend rozebrat a mrknu na to.

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem notebook rozebral a je to opravdu větráček. Nevím jak mám docílit toho, aby se ztišil. Není moc kvalitní a jako by rezonoval. Když na něj trošičku přitlačím, tak ten zvuk přestane. Ach jo. Asi mi nikdo nemůže pomoci, že?
Tohle asi nebude důvod k reklamaci...

Paty řekl(a)...

Anonymní řekl(a)...(5. červen 2009 0:30):
ahoj můžeš se více rozepsat o tom ožezaném win7?
Docela mě to zajímá. Jinak jak jsi to tam dostal?
USB či ext. mechanika? Nikde se o tom na cz webu moc nepíše nebo to jenom nemohu najít. A anglina mi zase tak moc nejde abych si troufl podle nějakého návodu to tam dát.
Díky Paty.
p.s. jinak po cca 1měsíci používání HEčka jsem max spokojenej.
p.s.2: co to máte s tím dvouřádkovým entrem? Já ho teda mám taky, copak ho někdo u HE verze má jednořádkovej???

Johny_G řekl(a)...

2Anonym: Netvrdím, že není slyšet. Tvrdím, že není hlučný :-).
2Paty: Když mrkneš na recenzi na Svet hardware, nebo kde, tak tam jsou fotky bílého s jednořádkovým enterem a dlouhým shiftem :-).

Anonymní řekl(a)...

Ve srovnání s mNB Acer Asp. je mNB Asus docela slyšet. . .

Anonymní řekl(a)...

Ořezané windows 7 se dají udělat s pomocí V Lite. Normálka přes USB jsem to tam nahrál.
Nevím o nikom, kdo by měl jednořádkový, ale na pár fotkách jsem viděl jednořádkový i s čekou klávenisnicí, to bylo spíš jen tak pro zajímavost.

Anonymní řekl(a)...

Tady jsem něco našel, ale nechce se mi to číst celé :) Je to v češtině: http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=14072&catid=24&Itemid=77

A pak instalace z USB: http://www.jiribrejcha.net/index.php/2009/03/nainstalujte-si-windows-7-nebo-vista-z-usb-flash-disku/

Paty řekl(a)...

díky kouknu se na to, mám jen 2GB flash disk tak nevím zda se to tam vejde. No kdyžtak si budu muset někde pujčit ten 4GB.

Anonymní řekl(a)...

Vetrak v mem stroji je celkem tichy taky. Navic, moc casto se nespousti. Mimochodem, na druhem notasu, ktery mam (HP) se po case zaprasi chladic a vetrak potom bezi prakticky porad. Staci lecba mocnym oralnim fukem a vetsina jemneho prachu se vyfoukne a je na cas klid :-) Dalsi vec, co me napada, je ucpany otvor pro nasavani vzduchu. Nevim kudy presne v 1000HE proudi, ale asi zprava zdola pres cely notebook (??). Jestli jsi to rozebral, tak urcite vis. (Ja jeste nesundaval ani ten dekl na disk :-) Staci mit pocitac na kline a ucpat vstup a za chvili bezi vetrak naplno... ale to je stara znama vec. Stary acer mi kdysi z niceho nic zbuchnul tak, ze nestacil ani ukazat modrou obrazovku. Ukazalo se, ze byl chudak fest prehraty, protoze lezel na stole s ubrusem, ktery bezpecne ucpal vstup vzduchu k chladici.

Paty řekl(a)...

Ahoj tak jsem nainstaloval win7 RC 7100 32bit a zatím to běhá pěkně (bez aera) akorát mám 3 problémy:
1/ nainstaloval jsem si SupHybridEngine, v "Po spuštění" je povolen, ale nemohu nijak dostat jeho ikonku do Traye.
2/ nemohu nikde najít ovladač pro web kameru
3/ nemohu najít ovladač pro čtečku karet.
Ani na asus.cz nejsou ke stažení, nevíte kde bych to sehnal?

Paty řekl(a)...

p.s. mám Eee 1000HE

Paty řekl(a)...

Ahoj tak už jsem to zprovoznil.
Jakej používáte přehrávač videa? Hledám něco lepšího než je WMP12 a mělo by to mít nejlépe vlastní kodeky a nebýt to moc náročný na systém.

Anonymní řekl(a)...

K-lite Codec Pack, jehoz soucasti je Media Player Classic (nema nic spolecneho s tim s Windows). Maximalni spokojenost, balik kodeku obsahuje vsecko co jsem kdy potreboval/na co jsem narazil.

Anonymní řekl(a)...

Není lepší použít přehrávač, který už obsahuje vše potřebné v sobě? Za sebe doporučím SMPlayer. Druhá varianta je jakýkoli DirectShow přehrávač (Media Player Classic je dobrý) + ffdshow filtry + haali media splitter. H.

Paty řekl(a)...

ahoj tak jsem nakonec dal ten MPC Homecinema, kodeky to má v sobě a zatím to přehraje vše co jsem zkusil.
Jinak původně jsem chtěl ten SMPlayer, ale nechce mi chodit pod win7.
Nemáte nějaké tipy jak zrychlit ty win7? Přijde mi že ty XP běhali rychleji. I když např. vypnutí systému bylo u XP cca 45s a u win7 je to jen 20s.

Anonymní řekl(a)...

ahoj lidi, tak se přidám k Johnymu. Jsem PYŠNÁ majitelka 1000HE. Přesně jak píše Johny, máme doma 15tku noťas a do doby, než jsem dostala do rukou 1000HE mi přišel normální...teď je to cosi velkého, ohromného :-). Srandovní bylo, že když jsem ho vyndala z krabice tak jsem se lekla! /na stole stála i naše velká Toshiba/ vyjekla jsem "ježíši, co to je, to je nějak moc malinkatý". ale dnes, po týdnu, ho nedám z ruky a nedám na něj dopustit. Je to krasavec a z Toshiby se pro mě stala skříň :-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
líbí se mi Tvoje stránky, opravdu jsi podal veškeré info o EEE1000HE.
Měl bych dotaz.Už nějakou dobu přemýšlím jaký netbook do terenu s matným displejem a velkou výdrží baterie.Asi to bude EEE1000HE, ale našel jsem na netu model EEE1000HGO.Ten má 3G modul, ale vychází z 1000E.Nevým zda to má smysl kupovat za tu cenu cca 10500,- .Zkoušel jsi na NB připojení pčes USB Vodafone?Jak dlouho se ti připojoval na web? O 3G modulu moc uvažuji, ale asi to nechám na jindy.Jinak nástupce je 1005HA, ale má lesklý displej, model s matným na trhu v CZ není, ale čekat nebudu.Díky za info

Johny_G řekl(a)...

Ten USB modul od Vodafone jsem zkoušel jenom na jiném notebooku. Tady na Eee jsem se připojoval pomocí telefonu. V obou případech je načítání stránek v pohodě, stahování souborů je ale docela zlé.

77white řekl(a)...

Vetracek doporucuji resit pres utilitku eeectr, na eee forech je moznost stahnout specialnejsi konfigy jednotlivych uzivatelu, je dobre tomu investovat trochu casu. Vetracek byl pro me velky problem na mem 1000h, spolu se scrolovanim ve FF, vetracek se vyresi tou utilitkou, scrolovani jinymi ovladaci.
Jinak ted mlsne koukam po vydobytku moderu netbooku, kterym se podarilo udelat z 1000H dotykovy displej! A to i za docela prijatelnou cenu, nic drastickeho, opet doporucuju projet youtube a fora, no pokud se odhodlam notebook otevrit a modnout,tak se z 1000H stane desktop killer :)

Anonymní řekl(a)...

Jak můžu pomocí toho touchpadu na 1000HE simulovat tažení myší se stisknutým prostředním tlačítkem? Na mém předchozím 904HD to fungovalo bez problémů - stisk dvěma prsty a pak hned tažení jedním, ale na tísícovce to protě nefunguje. Jsou na těchto modelech zcela totožné touchpady? Pomohla by změna ovladače?

Johny_G řekl(a)...

Tohle jsem nikdy nepotřeboval, ale troufám si tvrdit, že zabere současný stisk obou hardwarových tlačítek a tažení po touchpadu :-).

Anonymní řekl(a)...

bohužel nezabere ani to :-( a staré ovladače nemůžu nikde sehnat - dokonce jsem je nenašel ani na instalačním dvd toho 904HD

Anonymní řekl(a)...

tak s novými ovladači funguje alespoň současný stisk obou tlačítek, ale tohle řešení je dost nepohodlné...

Okomentovat