pondělí 23. července 2007

Specialisté na Vaší straně

Pohnutkou k založení blogu mi sice bylo něco trochu jiného, ale tohle byla taková poslední kapka. Mé připojení k internetu je totiž něco, o co se prostě musím podělit.

Pokud si chcete přečíst mé hudrování plné technických tlachů, tak vesele pokračujte. Pokud se chcete dostat k jádru příspěvku, skočte na poslední odstavec :-).

S nedávným stěhováním přišla hromada různých starostí a řada z nich stále ještě není vyřízena, ovšem internet musel být vzhledem k mým zájmům zaveden dříve, než jsem se sem přistěhoval. Jak to tak na vesnicích bývá, když už internet seženete, tak za to taky pořádně zaplatíte. Buď si můžete vybrat některý z pomalejších tarifů O2 (jelikož zdejší kabeláž ty rychlejší nedovolí), které jsou už samy o sobě drahé a krvavě limitované a navíc si k nim MUSÍTE pořídit tarif pro pevnou telefonní linku (a to ještě nesmí být ten nejlevnější), anebo se obrátíte na nějakého mikrovlnného providera, který bývá zpravidla pro danou lokalitu jediný a tudíž si může nasadit ceny a podmínky, jaké se mu zalíbí.

Zdejším poskytovatelem je Česká informatika, která nabízí WiFi připojení od 256 do 1024 kbit/s. Už to samo o sobě je pro člověka z města docela síla, neboť jsem byl zvyklý na 4 mbit/s od Karnevalu. Tady však navíc nemám veřejnou IP adresu, což sráží veškeré výměnné sítě do nepoužitelnosti, linka je vybavena tzv. QoS, což v praxi znamená, že ten zaplacený megabit si můžete vychutnat tak akorát na prohlížení internetových stránek, protože jakmile opustíte vody webu, padá rychlost zhruba na polovinu a rázem mají prioritu všichni ostatní uživatelé na stejném uzlu (ono je to připojení totiž navíc agregované, takže objednaná rychlost je takovým vytouženým maximem, nikoli garantovaným minimem, jako tomu bylo u Karnevalu). Jedinou příjemnou vlastností byla absence FUP (datového limitu), která však byla ihned po přestěhování zrušena i u Karnevalu (ano, každý občas mívá smůlu). Ovšem po rozhovoru s providerem jsem se dověděl, že to s tou absencí není tak horké, protože když prý dostanu nějaký stahovací záchvat a dám si třeba 5GB za den (to se mi ale nestává, nepatřím k "šíleným stahovačům", jak mě provider při prvním rozhovoru nazval), tak mi až zhruba do půlnoci rychlost zatraceně ukrojí. No a poslední radostí budiž komunikace s poskytovatelem. Vzhledem k absenci veřejné IP adresy jsem se s dotyčným domluvil na tzv. přesměrování portů (netechnikům musí stačit informace, že by mi tento krok prakticky zcela vynahradil ztrátu veřejné adresy). Když jsem si řekl o poměrně zanedbatelný interval 20 portů (což mi pro 4 počítače připadá celkem přiměřené - řekl jsem si i o porty v hodnotách přes 15000, abych neomezoval ostatní uživatele), tak se provider zděsil a se značnou neochotou mi kývnul alespoň na poloviční počet. Že prý mu to mám napsat emailem a on mi porty přesměruje. Napsal jsem mu tedy e-mail a týden nebo dva čekal na odpověď. Ta se nedostavila a proto jsem napsal e-mail znovu. Už to možná bude týden a stále nic. Rozhodl jsem se tedy, že mu opět zavolám. Laskavý hlas Vodafonu mi však sdělil, že dotyčné číslo již neexistuje a já tudíž můžu tak akorát čekat na fakturu a doufat, že tam nějaký kontakt bude. Toliko ke kvalitě služeb.

No a teď přichází pointa tohoto příspěvku a tou je oficiální web České informatiky:



Vážení návštěvníci. Přímo před sebou vidíte neotřelý design plný vkusně volených barev a čisté grafiky. Pozvednete-li hlavu, spatříte unikátní titulek okna, který doplňuje celkovou koncepci díla. Ve střední části uvidíte výhodnou cenovou nabídku, nad kterou můžete ve volném čase libovolně kroutit hlavou. Postoupíte-li chodbou dále, spatříte pozoruhodný interiér, který je tvořen flashovým objektem, který se rozprostře po celé ploše Vašeho zorného pole. Trpí-li vaše turistické oči nízkým rozlišením, máte veliké štěstí, neboť bude cenová nabídka tak malá, že na ni vůbec neuvidíte. Kontakty nehledejte, nabízíme pouze mailovou adresu, na kterou nikdo neodpovídá. Tímto prohlídka končí, u výstupní brány si můžete zažádat o navrácení vstupného.

Žádné komentáře:

Okomentovat