sobota 2. května 2009

Asus Eee 1000HE, doplnění č. 2

Dnes se rozepíšu o překvapivě mocné síle zvyku, a o mobilním internetu (spojeném s dalším zásadním navýšením výdrže baterie).

Síla zvyku
Po necelých dvou týdnech reálného používání jsem zjistil, že se bez netbooku rozhodně nedá žít. Jakmile si trochu pohrajete s rozvržením internetového prohlížeče, úplně zapomenete na malé rozlišení displaye, a díky matnému povrchu je skutečně vše skvěle čitelné, i když vám třeba v autobuse pere do obrazovky slunce. Pokud jde o klávesnici, tak pokud vám někdo vypráví o "komfortu plnohodnotné klávesnice", tak ví prd o čem mluví. Přinejmenším s touto desetipalcovou jsem se sžil natolik (navzdory tomu, že u netbooku bohužel vlivem končícího semestru mnoho času netrávím), že na ní píšu o poznání rychleji, než na kterémkoli jiném ze svých počítačů (mám čtyři vlastní a jeden v práci, každý s jinou klávesnicí). Dokonce i mé zásadní issue s klávesami Home a End je z poloviny zažehnáno - End se dá snadno zajistit stiskem dvou sousedních kláves najednou. Jen ten Home furt nemůžu vymyslet. I když vím, že je zkušenost dokonale nepřenosná, stejně to ještě zkusím zdůraznit. Pokud přenosný počítač nebude současně vaším primárním, a máte k dispozici nějaký desktop na práci a hraní, vyserte se na všechny předsudky a zapomeňte na klasické notebooky (zejména na ty multimediálně zaměřené). Jsou nejen naprosto zbytečně obrovské (před chvílí jsem po 14 dnech pracoval s patnáctipalcovým notebookem, a to bylo neskutečné hovado - dokud jsem si to nepřečetl, považoval jsem jej za sedmnáctipalcový a divil se, že si tohle někdo kupuje), ale také nesmyslně drahé, neskladné, a baterku mají více méně jen proto, aby se s otevřeným víkem nepřeklápěly ;-). Ani jeden z předsudků vůči netbookům se v praxi neukázal jako reálný, v případě klávesnice a touchpadu se dokonce obrátil v pravý opak. Ano, kdysi jsem majitelům 14" strojů říkal, že bych si tohle nikdy nekoupil, protože je to moc mrňavé. Byl jsem blbec.

Mobilní internet
Vzhledem k úžasným novinkám v práci (zákaz internetu k jakémukoli nepracovnímu použití - sledují nám proxynu) a následné cestě z Hradce Králové domů, jsem měl celý pátek na testování kombinace Eee a Internetu v mobilu od Vodafone. Tento balíček mám zatím grátis, a poté je účtován za 177 Kč měsíčně, při 120 MB FUP. Po vypršení FUP není zvýšen tarif, ale snížena rychlost (z cca 150 kbps na 16-20 kbps). Paušál se vztahuje na libovolné vnitrostátní připojení přes GPRS - není omezeno na wap, internet nebo Vodafone Live!. To jen abyste věděli, o jakém připojení tady mluvíme. Na první pohled se zdá jako naprosto nevhodné pro notebook (což prosazuje hlavně sám Vodafone, protože by dost rád prodal ten sedmisetkorunový balíček), ale jsem pochopitelně připraven vás vyvést z omylu.

Technická realizace
Mám dlouhodobě zapůjčený Smartphone s Windows Mobile 6 Standard, což je vedle záruky brutálně nestabilního systému (s dotykovými WM 2003SE jsem měl vždy skvělé zkušenosti, tenhle Smartphone je ale děs) také zárukou USB/Bluetooth routeru v kapse. Prostě spustíte integrovanou aplikaci Internet Sharing, vyberete profil GPRS Web, routování přes Bluetooth (nastavení se uchovává, takže nic z toho dělat nemusím) a stisknete Connect. To je všechno. Z notebooku si otevřete připojený telefon (po spárování už se nemusí ani vyhledávat), a dvakrát kliknete na ikonu přípojného bodu. To je všechno ze strany netbooku. Nyní máte počítač připojen k internetu přes GPRS nebo EDGE (podle pokrytí, dynamicky se to mění mez jakéhokoli odpojování).

Použitý software
120 MB věru není mnoho, a i když je možné použít třeba Firefox, byl tu prostor pro krok stranou. Na PC tak používám mobilní prohlížeč Opera Mini, který už dnes podporuje myš, a skvěle tak doplňuje ovládání navržené pro snadné použití malé klávesnice mobilního telefonu. Pokud netušíte, o čem mluvím, tak Opera Mini je prohlížeč určený pro mobilní telefony, který nestahuje stránku v celém objemu, ale zašle požadavek na server, a stránku vám vrátí komprimovanou na minimální objem dat. Můžete tak v nouzi browsit po internetu i když nemáte GPRS placeno paušálně, a přitom nepřijdete o majlant. Pro mobilní telefony navíc nabízí zobrazení Mobile View, které stránku zbaví zbytečné grafiky a přerovná ji do sloupce, abyste se po ní pohybovali pouze ve směru nahoru a dolu. To na netbooku samozřejmě není nutné, my si ponecháme úplné zobrazení. Pokud vás zajímá účinnost komprese, naměřil jsem v pátek následující data (k měření byla ve všech případech použita Opera, a to ve standardním režimu, a v experimentálním režimu Turbo, který umožňuje kompresi i na stolních počítačích):

Úvodní stránka tohoto blogu:
Standardní mód - 754 kB
Opera Turbo - 743 kB
Opera Mini - 38 kB

Úvodní stránka serveru Novinky.cz:
Standardní mód - 620 kB
Opera Turbo - 461 kB
Opera Mini - 78 kB

Stránka Home stolní verze Facebooku:
Standardní mód - 2 133 kB
Opera Turbo - 1 975 kB
Opera Mini - 69 kB

Vidíte, že datová úspora Opery Mini je opravdu fantastická. Načítání stránek tak i na pomalém GPRS trvá kolem dvou až pěti sekund. Jistě jste si povšimli nezvyklé úspory u Facebooku. To je způsobeno jednou nevýhodou kterou Opera Mini má. Jelikož je to mobilní prohlížeč, nepodporuje JavaScript. Skripty tedy vůbec nebyly načítány, natož komprimovány. Současně s tím však přestalo v Opeře Mini fungovat přispívání na nový Facebook (starý fungoval). Pokud tedy chcete něco psát, musíte navštívit mobilní verzi na http://m.facebook.com/, která s absencí JavaScriptu počítá. Dále se vůbec nedostanete na stránky poháněné klasickou Javou a chráněné některými autentifikacemi HTTPS. Pro tyto potřeby musíte použít standardní prohlížeč a vytrpět jeho rychlost i datovou žravost. Ale upřímně - kdo tohle při cestě autobusem potřebuje.

Lopušíme s Operou Mini

Pokud máte o Operu Mini na PC zájem z jakéhokoli důvodu (i kdyby to byla pomalá kradená sousedova wifina na chalupě), tak k jejímu spuštění stačí mít nainstalovanou Javu (většina z vás určitě už má), spustit MicroEmulator souborem microemulator.jar (při prvním použití nezapomeňte v Options->Select Device nastavit Resizeable Device jako výchozí - pokud tam není, nejprve přes tlačítko add přidejte soubor microemu-device-resizable.jar ze složky devices), a v něm otevřít a spustit staženou Operu Mini (při stahování zvolte zařízení Generic->Advanced MIDP 2 a stáhněte JAD i JAR do stejné složky - je fuk, který z nich potom otevíráte).

Pár tipů pro Operu Mini:
  • I když podporuje myš, je to čistě proto, že je navržena pro dotykové telefony, a není tak možné třeba použít scrollítko. Pro posun na stánce místo něj použijte šipky vpravo a vlevo.
  • Pro návrat na předchozí stránku nemusíte klikat na pravou dolní kontextovou položku, stačí stisknout backspace.
  • Kontextová tlačítka nahrazují klávesy F1 a F2. Pro rychlé zobrazení adresního řádku tak stačí dvakrát stisknout F1 a můžete psát. Jedním stiskem F2 můžete potvrdit napsaný text.
  • V MicroEmulatoru trochu zlobí vstupy z české klávesnice. Některé zvláštní znaky (např. @) a některá písmena s diakritickými znaménky (např. ů) není možné vepsat. Zavináč tak musíte vložit přes anglickou klávesnici, a postižené znaky psát bez diakritik. Je samozřejmě možnost jakékoli písmeno přetáhnout ze systému přes ctrl+c a ctrl+v, ale to je fakt overkill.
Pro IM byla použita notně rozšířená Miranda IM, která mimo jiné co minutu aktualizuje status u necelých 90 kontaktů (to jen k datovým nárokům).

Na počítači neběžela žádná aplikace provádějící vlastní aktualizace (antivirus, atp.), byl však zapnutý Windows Update (žádná aktualizace ale během testování nepřišla).

Přenesená data v Opeře Mini a Mirandě IM byla s přesností na kB měřena aplikací NetLimiter 2 Monitor.

A do akce
S několika přestávkami bylo připojení testováno od 8:00 do 23:59, přičemž Miranda IM byla zapnuta či provozována takřka nepřetržitě, Opera Mini byla používána zhruba polovinu času pro časté kontroly a přispívání na komunitní servery Lopuch, Lapiduch a Facebook.

Mezi 8:00 a 15:00 byl internet provozován na místě, tedy bez přepojování mezi jenotlivými vysílači, a celkem dvakrát spadnul. Nevím, zda to bylo vinou telefonu nebo sítě, každopádně jsem byl nucen vypnout a zapnout router v telefonu, a stejně tak restartovat službu přípojného bodu na notebooku.

Mezi 17:00 a 19:00 běžel internet v jedoucím autobuse, tedy za neustáleho roamingu mezi BTS (neplést se zahraničním roamingem). Během této doby nespadlo připojení ani jednou, a nezaznamenal jsem žádné prodlení v načítání stránek. Navíc upozorňuji, že byl telefon schovaný v kapse, a tak jsem se se správnou orientací antény nijak neobtěžoval.

V mezičasech bylo použito jiné připojení, ale stále běžela Miranda kvůli měření. Opera Mini nebyla mezi 15:00 a 17:00, resp. 19:00 - 23:59 využita vůbec.

Jak jsem zmínil - načítání stránek v Opeře Mini je otázkou dvou až pěti sekund, takže si většina z vás zabrowsí rychleji než na normálním internetu. V Mirandě IM mám nastavené ověření doručení ze strany serveru, a mohu tak pozorovat rychlost odezvy. Odeslání zprávy bylo pomalejší než obvykle, ale výrazně rychlejší než na domácím internetu během stahování čehokoli.

Výsledky měření datových přenosů za celý den
Odeslaná data:
Opera Mini - 7 979 kB, z toho 1 843 kB v nejaktivnější hodině
Miranda IM - 1 080 kB, z toho 111 kB v nejaktivnější hodině

Přijatá data:
Opera Mini - 61 kB, z toho 10 kB v nejaktivnější hodině
Miranda IM - 273 kB, z toho 39 kB v nejaktivnější hodině

Celkově jsem tedy během dne přenesl necelých 9,5 MB dat. V praxi bych tak při dané FUP mohl podobnou anabázi provést dvanáctkrát měsíčně, ale věřte mi - tohle bylo fakt nereálně vytížené použití mobilního internetu. Reálné snad tehdy, kdybyste odjeli někam do divočiny, pak se se všemi rozhádali, a ukryli se na celý den k notebooku :-). S čistým svědomím tak můžu říct, že s dotyčným balíčkem můžete klidně zdrhnout na měsíc pryč, a přitom neplatit Vodafonu 650 Kč za tarif pro notebooky.

Překvapivý side-effect
Jelikož jsem během dne nepotřeboval wifi, a zapnul pouze bluetooth pro spojení s telefonem, mohl jsem současně provést další měření výdrže baterie. Zjistil jsem, že za této konfigurace je velmi reálná výdrž baterie cca 8 a půl hodiny při browsení, nebo lehce pod 8 při sledování videa ve VLC (žere znatelně méně výkonu než třeba Media Player Classic s kodeky). Tím už se zatraceně blížíme marketingovým 9,5 hodinám, se kterými se netbook prodává. Stručně řečeno - s každým dalším dnem jsem nadšenější, že jsem si 1000HE skutečně pořídil.

Závěrem
Teď už mě moc nenapadá, co bych mohl v budoucnu psát (leda bych snad hlouběji zabředl do Linuxu), a mám tak výzvu pro pravidelné i občasné návštěvníky - pokud vás zajímá cokoli ohledně tohoto stroje či obecné problematiky netbooků (třeba že je stále zatvrzele odmítáte), stačí se zmínit v komentářích, a já vám to v případě obyčejnějších dotazů rovnou zodpovím, a o těch nejzajímavějších napíšu příští příspěvek.

32 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
přečetl jsem si tvé tři články a musím říct, že přesně tohle jsem hledal. Rozhodoval jsem se mezi HP Mini 2140 a 1000HE.
Můžeš mi napsat subjektivní hodnocení vzhledu? Je to nějaký pevný plastáček? Mám už zkušenosti s 1000H, měl jsem ho nějakou dobu a ten vzhled byl už pro mě minimální únosný.
1000HE můžu mít za cca 9500, takže cena výborná.

Dík

Johny_G řekl(a)...

Tak pro začátek je třeba zmínit, že 1000H a 1000HE mají totožnou šasi - liší se pouze blok s klávesnicí (jak jsem četl, je dokonce možné jej v případě zájmu nechat vyměnit - pochopitelně to zaplatíš). V zásadě tedy víš, jak vypadá - je to plasťáček, ale je velmi masivní (rozhodně nejpevnější Asus, co jsem doposud viděl - nedovedu si představit, že by kloub popraskal jako u všech velkých Asusů), a podle mého velmi elegantní. Jen má holt lesklý povrch, a tak bude špinavý, i kdyby ses postavil na hlavu. Naštěstí je to vidět jen při určitém světle, a většinou to nevadí. V každém případě ten přibalený hadřík využiješ hojně.

Každopádně bych se HP 2140 obloukem vyhnul. Jednak dvě hodiny nesednou mé úchylce na výdrž baterie, a potom má ten display ještě o chlup menší rozlišení na výšku, a na to už si vážně dej bacha. Některé věci už jsou na 1024x600 nadoraz (klasicky servery typu YouTube, atp.).

Anonymní řekl(a)...

Vím o všem vím. HP Mini mě upoutal svým vzhledem.
Když je šasi stejná, tak to nejspíš nějak přežiju, narvhnu si nějakou nálepku na víko na skinbooku.

Ty otisky prstů jsou méně vidět na bílé barvě, takže asi zvolím bílou.

Takže mám asi vybráno. Mnohokrát díky.

Vyměním disk za větší, doplním RAM (četl jsem, že to na výdrži nepůjde skoro poznat), nainstaluju Windows 7 a jede se :)

Jinak s Linuxem si taky často pohrávám, určitě zkuste Ubuntu netbook remix - http://www.ubuntu.com/getubuntu/download-netbook
mělo by to být optimalizováno právě pro netbooky.

Johny_G řekl(a)...

RAM budu po výplatě upgradovat taky, na Windows 7 se tady necítím ;-). A za ten link díky - nevím, proč jsem to přehlédnul, když jsem to posledně testoval.

Nemáš představu, jestli se dá také používat na flashce jako persistentní? Než se do toho sám pustím.

Anonymní řekl(a)...

To netuším, netestoval jsem to.
Nejsem zastáncem beta verzí OS, ale už vyšla RC verze Windows 7, je dokonce ke stažení ve SLovenštině, takže bude nejspíš i v češtině. A můžu říct, že ač mám koupené XP i Visty, všude mám Windows 7. Běží i na mém Dell Mini 12 s procesorem Z520 na frekvenci 1,3GHz.

Anonymní řekl(a)...

Ted jsem se dočetl, že je tam "live" cd, takže určitě to půjde.

Johny_G řekl(a)...

V tom případě bych byl rád, kdyby ses mohl později rozepsat o vlivu na spotřebu s Aeerem/bez Aera :-).

Anonymní řekl(a)...

No, já mám Aero na Dellu vyplé. Má to potíže s vykreslováním. Ale můžu to vyzkoušet. Pokud máš zájem o další distribuce, můžu doporučit k vyzkoušení ještě Gos, Puppy Linux (především různé Pupplety) atd. Nejsem žádný přeborník v Linuxu, jen mám rád přehled, takže jsem většinu distribucí, které jsou na předních místech na Distrowatch.com vyzkoušel.

Anonymní řekl(a)...

Tak už jej mám doma, zatím spokojenost. Uvažuju taky o nákupu druhé baterky. Jsou baterky shodné s 1000H? Našel jsem na ebay jednu 13000mAh, s kterou by se to podle mých výpočtů mělo vyšplhat přes 15 hodin výdrže.

http://cgi.ebay.co.uk/ASUS-EEE-PC-1000-1000HD-HIGH-CAPACITY-13000-BATTERY-WHI_W0QQitemZ370182780519QQcmdZViewItemQQptZUK_Computing_LaptopsAccessories_LaptopBatteries?hash=item370182780519&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2|65%3A2|39%3A1|240%3A1318|301%3A1|293%3A10|294%3A50

Johny_G řekl(a)...

No shodné... Rozhodně jsou jiné ve standardním balení. Co jsem četl, tak ve zbytku série 1000 je standardní 6600 mAh baterie s články čínské výroby, zatímco do 1000HE se dává 8700 mAh s články japonskými, aby to jakože vypadalo, když už inzerují primárně tu výdrž :-). Těžko říct, jestli to bude mít jakýkoli reálný vliv na životnost akumulátoru.

Každopádně na baterii k 1000HE stojí, že je mimo jiné použitelná s EeePC 1000xxx, takže s největší pravděpodobností (navíc s přihlédnutím ke stejné šasi) budou mezi sebou kompatibilní. Ale ručit za to nebudu :-).

Anonymní řekl(a)...

Ahoj měl bych na tebe dotaz. Také si hodlám pořídit netbook a nějak jsem se rozhodl pro ten 1000HE jako máš ty.
Mám pár dotazů, pokud bys mi pokud budeš moci odpověděl tak budu rád.
1/ jakou máš barvu? mě by se asi líbila ta klasická staromódní černá :-)
2/ jak je to s tím předinstalovaným OS? To je na disku pro případnou přeinstalace někde vytvořena skrytá patition? Nebo se to musí dělat přes ext. mechaniku?
3/ jde také rozdělit disk jinak než jak je v základu? Mě by se líbilo cca 25GB na systém a zbytek na data.
4/ jakej používáš antivir popř. firewall? Nejlépe free? Jde mi o zátěž. Já mám na klasickém NTB Avasta a Firewall od PCtools ale to je C2D.
5/ jak je to s tou váhou? Na netu píšou různé údaje a dokonce někde píšou že to s baterkou má přes 2kg! To my přijde jako blbost.
6/ pokud bych chtěl dát jinej OS(např. vin7) tak se to musí vždy z ext mechaniky nebo to jde např. z USB nebo SDkarty? (asi blbost co? :-) )

Předem díky za odpovědi a nezlob se že jsem tak zvědavej.
Jinak super články a webík! :-)
Paty.

Johny_G řekl(a)...

1/ Mám černý - na barvičky nejsem, a bílý mi připadá moc iPodovitý :-). Krom toho mám celý systém do černa, tak je to jednak docela stylové, a jednak mě neruší rámeček, když v noci koukám na filmy :-).
2/ K dispozici je jak skrytá partition (nejprve přes F2 vypneš v setupu Boot Booster - není nutné, ale pro tu chvíli doporučuji - a pak se F9 nabootuješ do recovery), tak recovery CD (je přímo v balení, nemusíš si jej pálit sám).
3/ To jsem nepokoušel. Rozhodně to bude možné přes programy typu Partition Magic, ale jestli to umí i ten recovery setup, to netuším.
4/ Antivir ani FW nepoužívám. Když už, tak AVG (u sebe komerční, u ostatních Free), z pracovních důvodů :-).
5/ V dodávaných materiálech hmotnost není, a já nemám k dispozici váhu. Ale 2 kg jsou blbost - je to lehký stroj, manipulace jednou rukou je samozřejmá.
6/ Máš-li k dispozici image (jakože v případě Win7 musíš mít), mrkni se na tenhle návod, jak instalovat z flashky Ubuntu, to zavedení bude patrně stejné (tj. pár kliknutí):
https://help.ubuntu.com/community/Installation/FromImgFiles
Je pak trochu umění na tu flashku nabootovat, je na to jen zlomek sekundy - opět doporučím nejprve vypnout v setupu Boot Booster, a pak nebudeš mít problém vyvolat boot menu escapem.

A rozhodně se vůbec nezlobím - k těm instalacím systému, bootování a partitions bych mohl někdy napsat celý článek (až se do toho trochu pustím, což nebude jen tak).

Anonymní řekl(a)...

Ahoj díky za rychlou a vyčerpávající odpověď!
Jdu do toho asuse, už jsem se rozhodl.
K mým bodům:
1/ ta černá mi taky přijde lepší než ta bílá, i časem bych řekl že ten plast bílej bude náchylnější k opotřbení.
4/ ty tedy na netbooku antivira nemáš??? No já si ho tam pro jistotu dám, asi aviru (prý není tak náročná)
6/ ty win7 bych rád zkusil, ale třeba si chvíli nechám ty XPéčka.

Jinak ten přístup na net přes mobil zní zajímavě, mám smartfouna nokki e65 tak to budu muset prozkoumat.
Jinak většinou mám přístup přes wifi (doma, práce..)
Zatím díky a pokud nebudu vědět tak doufám, že se mohu s dotazem obrátit zase na tebe.
Paty.

Anonymní řekl(a)...

p.s. díky za odkazy.
Paty.

Johny_G řekl(a)...

4/ Fakt nemám. Nepotřebuju ho :-). Avira by měla být docela svižná (kolega ji používal na postarším PC), ale za nejspolehlivější stejně považuji Malwarebytes' Anti-Malware. Řekl bych, že pokud to myslíš s antivirovou ochranou vážně, stojí za to si u nich zaplatit za komerční licenci, která má na rozdíl od bezplatné edice rezidentní štít. Stojí to, tuším, kolem pětistovky jednorázově - tj. nemusíš licenci po roce či dvou obnovovat.

S tím internetem... Obávám se, že ze Symbianem tě čeká spíš malé peklo. Býval jsem skalním fanouškem, ale už je tomu dlouho, co jsem přesedlal na Windows Mobile a nechci Symbian ani vidět.

A klidně se ptej dál - pokud jsem u PC, odpovídám okamžitě.

Anonymní řekl(a)...

ahoj ještě mě napadá jestli nevíš jak je to s DVB-T usb kartou? Ale asi by s tím neměl být problém co?
Paty.

Johny_G řekl(a)...

Tak tu mám doma, kam se dostanu až za 14 dní. Nicméně nevidím sebemenšího důvodu, proč by nefungovala.

Anonymní řekl(a)...

ahoj musím se ti pochlubit: dnes jsem se stal majitelem černého krasavce eee1000HE :-)
Teď to ladím, později se ozvu s dotazy Paty.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj mám na tebe pár dotazů:
1/ promazal jsi něco ve winXP aby běhali rychleji?
2/ co všechno jsi vymazal z předinstalovaného sw? Jde mi hlavně o EEsuperHybridEngine a EE PC tray utility kreré jsou ve startup nabídce a spouští se s windows. Používáš to a je to nutné mít spuštěné?
3/ Jinak ty asi nepoužíváš ty MSworks co?
4/ používáš nějakou utilitku pro zobrazení stavu baterie? (BatterEEE apod.)
Předem díky za odpověď Paty.
p.s. EEEčko je super!

Johny_G řekl(a)...

1/ Smazal jsem aplikace jmenované v prvním článku. Nic rezidentního ani systémového, pokud vím - jednalo se o standalone aplikace.
2/ Tyhle dva nástroje rozhodně nedávej pryč ani nevypínej. Jedná se o správu spotřeby a napájení (ACPI). Fungují skvěle, btw :-).
3/ Ne, šly hned pryč a nevím k čemu slouží.
4/ Stav baterie zobrazuje sám systém. V ovládacích panelech si můžeš v napájení navolit, aby se ikona zobrazovala vždy. Připadá mi totálně nesmyslné používat externí nástroje.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj díky za odpovědi.
1/ ok, taky jsem toho povětšinu vymazal, nechal jsem vlastně jen ty worksy.
2/ dobrá nechám si je tam.
3/ Ty MS Works jsou takové jednodušší MS Office, docela mi přijdou super, na netbooku stejně nedělám v office nic sožitého a tohle je na jednoduchou editaci super. Lepší než OpenOffice, mám sice MSoffice2007 home a student a ještě mám jednu instalaci volnou, ale přijde mi to na netbook zbytečné.
4/ no docela by se mi líbilo mít tam místo té ikonky baterie třeba procenta.
Paty.

Anonymní řekl(a)...

p.s. tak jsem tam nahodil USB DVB-T od Averu a jede super, teď mám dokonalou mobilní TV! :-)
Paty.

Anonymní řekl(a)...

už jste někdo přišel na to, jak zrušit to rozdělení disku?

Johny_G řekl(a)...

A už jsi zkusil ten Partition Magic? :-) Popřípadě nějaký obdobný software pod Linuxovým LiveCD? (tuším, že GParted, ale nerad bych kecal)

Já to zkoušet nebudu - stávající rozložení mi připadá jako vyhovující (zatím), a nechci přijít o data.

Anonymní řekl(a)...

Part Magic jsem nezkoušel, jeho cena převyšuje cenu nového HDD :-((.
Až budeš někdy ASUSe přeinstalovávat, tak pozor, ten recovery system přemazává jak disk C, tak disk D.

Johny_G řekl(a)...

Zkusil bych tedy ten GParted pod live distribucí Linuxu.

Anonymní řekl(a)...

díky za radu, ale já nechci instalovat na noťase linux, navíc s ním nemám pražádnou zkušenost, jen vím, že existuje :o)

Johny_G řekl(a)...

Proto mluvím o Live distribuci, která se neinstaluje :-). Ale nechám to na tobě.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, mám dotaz, nainstaloval jsem si na eee pc 1000H windows 7. Použil jsem k tomu externí mechaniku a vše proběhlo v pořádku. Po instalaci mi ale v hardware píše neznáme zařízení, které nemá nainstalovaný ovladač. Zkusil jsem použít všechny Win7 drivery ze stránek asusu, ale byly určeny pro model 1000HE, je to problém, nebo to funguje stejně? A poslední dotaz, po instalaci Win7 mi netbook neusíná... Předem díky za odpověď

Anonymní řekl(a)...

Ještě bych dodal, že po použítí všech driverů mi ten nenainstalovaný driver nezmizel. Píše tam něco o ACPI... Někde na netu jsem četl doporučení na přeinstalování firmware, ale nerad bych si tím narušil záruku...

Johny_G řekl(a)...

Já si 7 rovněž nainstaloval, a chyběl pouze ACPI driver pro funkční klávesy. Proti všem předpokladům stačí stáhnout a nainstalovat driver pro Windows XP. Funguje to perfektně.

Anonymní řekl(a)...

Díky za radu, udělal jsem a funguje to bezvadně...

Okomentovat