úterý 16. září 2008

VLC media player 0.9.2 Grishenko

Už nějaký ten pátek používám jako jediný přehrávač VideoLAN VLC, ale zdráhal jsem se jej doporučovat ostatním, protože měl vskutku příšerný interface. Včera však vyšla nová verze, která mimo mnoha novinek pod povrchem nabízí i nové prostředí (přinejmenším ve Windows a v Linuxu). To je sice také poměrně škaredé, ale na rozdíl od minulého se dá slušně ovládat.


Teď se sluší napsat, co je vlastně na VLC tak zajímavého. VLC je jednak nesmírně mocný nástroj, který umožní jak přijímat, tak vysílat multimediální streamy nejrůznějšího formátu (majitelé veřejných IP si klidně mohou vytvořit internetovou televizi, kterou navíc budou moci ovládat odkudkoli přes webové rozhraní), ale také přehrávač mnoha nezanedbatelných výhod. Předně k přehrávání videa (a že umí sakra hodně formátů) nepotřebuje a ani nepoužívá žádné kodeky, protože má vlastní dekódovací knihovny. Tím odpadají i problémy s nestabilními kodeky, které při sebemenší chybce složí přehrávač. Nemalou výhodou je také minimální hardwarová náročnost. Notebookům vydrží baterie déle, video v HD se neseká ani na starších strojích, a i bezmála historické mašiny mohou sloužit jako vícekanálový video server.

Pak je tu hromada maličkostí, které potěší - nejen, že si můžete pohrát s reprodukcí zvuku (a se synchronizací zvuku a videa), ale můžete si do sytosti zablbnout s videem (video se dá pootočit, rozházet do matice, přehrát v rádoby-kresleném podání, můžete dát hrdinům vodu až po kolena, atp. - ale i nastavení jasu a podobných věcí je samozřejmostí, neomezuje se to na hračičky). Krom toho můžete kdykoli během přehrávání klávesami H a G posunout neposlušné titulky v čase. VLC umí samozřejmě zobrazit i titulky s českými znaky - dokonce umožňuje i nastavení citlivosti pro jejich nalezení (když na to přijde, může vzít i titulky úplně jiného názvu, budou-li po ruce) a nemusíte se tak většinou trápit s přesným pojmenováním souborů. Bohužel je trochu problematické nastavit jejich vzhled, takže s ukázkou nového designu nastavení přikládám i vodítko k nalezení správných voleb.



Na obrázcích je jak běžné zobrazení, tak rozšířené (přepíná se vlevo dole). Z prvního bych upozornil hlavně na volbu Effect, kde si volbou Fat Outline (širší okraj) zajistíte lepší čitelnost, z druhého pak Force Subtitle Position, kde můžete umístění titulků vertikálně posunout. Hodnota 15 mi připadá ideální. Když budete chtít změnit font, je třeba dodat přímo soubor písma, takže si jej díky chování Windows budete muset hodit někam stranou z C:\Windows\Fonts, a až odtamtud ho použít. Ještě upozorňuji, že řada změn se projeví až po restartu VLC.

Program ve standardní instalaci obsahuje i českou lokalizaci, ovšem je neúplná, neboť byla patrně vytvořena pro starší verzi a s novými funkcemi se neaktualizovala. Při instalaci bych jen zatím nedoporučil instalaci Mozilla pluginu. Nový jsem ještě nezkoušel, ale starý se občas na webech cpal kam neměl, a pak mi nešlapal třeba archiv České Televize. Jinak tam snad není na co narazit. No a to je asi vše. Pro Windows stahujte zde.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Hele, tyjo krom videa a titulků jsem ho nikdy nepoužila na nic jiného (a že ho po velkém zklamání s BS playerem pred par lety pouzivam uz nejakou dobu), ale co me na VLC docela stve je, ze kdyz pretahnu titulky uz do obrazu (rozumej, stahla jsem si tri verze titulku a zjistuju ktera sedi atd.), tak nefunguje pauza (nebo aspon me ne a to na nekolika ruznych pocitacich) a jedina moznost jak si uzit film s curacimi prestavkami je pokazde znovu nahrat nove titulky znovu pres ten zdlouhavy vyber.
To abychom ho neprechvalili :)

Johny_G řekl(a)...

Tak jednak považuji přetahování titulků do obrazu za zvrácené, a jednak se u mě podobná chyba neprojevuje :-). Máš aktuální verzi?

Anonymní řekl(a)...

Mám tu ošklivější verzi. Ale s novým OS mě pravděpodobně aktuální verze nemine.
A na přetahování titulků do obrazu není zvráceného pranic, jelikož k zvráceným snímkům obvykle titulky nejsou potřeba a kdo by si dával zvrácené titulky k nezvrácenému videu? Jedině blázen.

Anonymní řekl(a)...

nejlepsi player je stejne KMPlayer :-)

http://www.kmplayer.com/forums/index.php?

satan dj. řekl(a)...

Dík za radu, nešli mi české znaky v titulkoch filmu Zeitgeist 2 ale nejaké iné znaky v diakritike a nevedel som kde to mám nastaviť po zhliadnutí vášho príspevku som to nastavil, teraz to už krásne šlape ako má takže Vám chcem poďakovať za stručný návod.
Z pozdravom Peter Kojnok.

Okomentovat