pondělí 27. dubna 2009

Asus Eee 1000HE, doplnění č. 1

V první "rozdílové recenzi" se znovu podíváme na klávesnici a touchpad, bleskově se koukneme na podporu v Linuxu, na HD video, a prapodivný devadesátiminutový multiplatformní test baterie.

Klávesnice a touchpad
Posledně jsem si stihl tochu postěžovat na drobné detaily klávesnice, a vychválit touchpad do nebes. Nebudu teď říkat nic velkolepého, prostě jen upřesním pár maličkostí. Na krátký shift a jiný enter si časem zvyknete bez potíží, na chybějící Home a End si stále zvykám těžko. Pozitivem budiž to, že jsem se mimo prostředí Bloggeru nesetkal s oním zdvojováním napsaných znaků - šlo tedy nejspíše o výkonovou záležitost na stránce s Ajaxem. Pokud jde o touchpad, stále trvám na tom, že je to špičkové polohovací zařízení, a zejména jednoduchá gesta pro dva prsty (scrollování, middle-click) jsou maximálně ergonomická. V reálném provozu se ale neosvědčilo to iPhone-like zoomování stránek a obrázků. Jelikož při běžné práci nemáte prsty kolmo k touchpadu, ale trochu šikmo, mají prsty tendenci se lehce rozjíždět, a tím vyvolávat zoom. Možná by pomohlo si pohrát s citlivostí (ta možnost tu je), ale raději jsem gesto vypnul, jeho využitelnost byla sporná. Nyní funguje scrollování dokonale i při šikmém položení prstů.

Letmý průlet Ubuntu
Dal jsem si persistentní Ubuntu 9.04 na flashový disk (abych jej nemusel instalovat a současně se uchovávalo nastavení) a jal se vyzkoušet pár maličkostí v Ubuntu. Není potřeba používat žádné "restricted drivers", ihned po spuštění máte k dispozici touchpad, bezdrátovou síť, i akceleraci grafiky. Automaticky je tedy zapnutý compiz a můžete se kochat 3D efekty plochy. Teď k touchpadu. Obě nejpoužívanější gesta (middle click i scrollování) fungují bez jakéhokoli nastavování nebo instalací driverů. Současně však funguje běžně používané scollování u okraje touchpadu, a to si musíte v nastavení systému sami vypnout (což obnáší přesně čtyři kliknutí). V Linuxu však chybí jedna důležitá věc, a to je Eee Super Hybrid Engine. Díky jeho absenci je v Linuxu poněkud nezvládnutá správa napájení, a i když je při zátěži výdrž baterie +/- stejná, v reálném provozu (kdy zkrátka občas na PC nesaháte, a třeba jen čtete webovou stránku nebo se zrovna s někým zakecáte) Linux výrazně ztrácí body. K tomu se dostaneme v posledním kroku.

HD video
Tohle vás možná zaskočí, protože display je dosti malý, HD musí uměle zmenšit, a standardní DVD a obdobná rozlišení na něm vypadají prostě skvěle. Já však občas stáhnu nějaký ten seriál na desktopu v HD, a pak si to rozmyslím a chci ho pustit v notebooku. Tady jsem poněkud narazil, protože Atom prostě H.264 v mém oblíbeném VLC nedává. Nezbude vám tedy než dobře nastavit Haali Media Splitter a sehnat si komerční kodek CoreAVC. V této kombinaci je HD video koukatelně rychlé. Ale jak jsem zmínil - stahovat přímo do Eee HD video je konina. Standardní rozlišení tam vypadá úžasně.

90minutový test baterie
Opravdu divný, pochybně-systematický a podezřele krátký test baterie měl porovnat Ubuntu s integrovanou správou napájení s předinstalovanými Windows s Eee Super Hybrid Engine. Žádnémů ze systémů jsem uměle nesnižoval výkon procesoru, nechal jsem to na dynamické frekvenci. Protože metodika měření nebyla tak úplně exaktní, nenabídnu vám přesná čísla (i když je mám), a výsledky tedy uvedu subjektivně ve dvou prostých bodech:
  • Při běžné zátěži, kdy s PC opravdu intenzivně pracujete, se spotřeba energie nápadně podobá. Proč by také ne - systémové prostředky jsou využity, baterie mizí. Když si v Ubuntu vypnete efekty plochy, a v biosu webkameru i BT (což je konfigurace kterou používám ve Windows), naměřená čísla poukazují na to, že by notebook i v Linuxu mohl vydržet něco k sedmi hodinám - byť patrně o něco méně, za což možná může spíše má nezkušenost s tamní správou napájení.
  • Jakmile je systém v "idle" (tedy civíte na načtenou stránku, nebo máte jen zobrazenou plochu a od PC zcela odejdete, atp.), spotřeba ve Windows přímo drasticky klesá, a získáváte mnoho desítek minut (zaznamenal jsem i 90 minut při zapnutém displayi) k dobru. V Ubuntu je spotřeba v zásadě konstantní, a můžete jen smutně koukat, jak vám ze stavu nabití mizí další procenta.
Nemá cenu zmiňovat extrémní zátěž, tam je pochopitelně výdrž totožná. Ubuntu tak dopadlo více méně tak, jak jsem předpokládal už před nákupem, a provoz ve Windows dostává body navíc. Chování totiž napovídá, že nemá cenu počítač při nějaké kratší nečinnosti vypínat či uspávat. Když necháte zhasnout display (manuálně, po nastaveném intervalu, popř. zavřením netbooku - tady si nezapomeňte zakázat automatické uspávání při zavírání), možná si ani po notné chvíli nepovšimnete větší ztráty.

Příště se podíváme na ten mobilní internet, co bude dál zatím netuším.

2 komentáře:

Case řekl(a)...

Tohle jsi zkoušel?

http://greg.geekmind.org/eee-control/

Johny_G řekl(a)...

Nezkoušel, vyzkouším.

Okomentovat